Jak se připravit na vánoční pečení
Předvánoční pečení cukroví je činností, která mnohé z nás již dopředu děsí. Okolo vánočních příprav je spousta shonu a práce, každý nemá babičku nebo maminku v důchodu, která by mu napekla. Koupené cukroví mnohdy nebývá chutné a to dobré je vždy velmi drahé. Takže doma pečené cukroví je levnější, chutnější a jako bonus krásně provoní byt vanilkou, hřebíčkem a skořicí. Jak všechno stihnout? Stačí trochu plánovat a rozvrhnout si práci. Náš článek Vám možná bude inspirací.
Co je potřeba
čas a chuť do práce
Jednotlivé druhy pečiva potřebují různě dlouhou dobu k odležení. Péci začínáme asi tři týdny před Štědrým večerem, aby na sváteční stůl bylo cukroví co nejchutnější. Ještě než začneme péct, naplánujeme si druhy, které bychom chtěli a množství. Podle receptů pak naplánujeme nákup surovin a začneme loupat ořechy, pokud máme vlastní. Ořechy a mandle si také rozstrouháme a umeleme podle potřeby na jednotlivé druhy.
Přišel den D a začínáme s pečením. Jako první, zhruba tři týdny před Vánoci pečeme perníčky, pracny a cukroví z kokosu. Všechna těsta si připravíme v jeden den, zabalíme do potravinářské fólie, uložíme do chladničky a pečeme vždy, když máme chvilku čas. Další týden přijdou na řadu druhy z lineckého těsta a těsta na plněné ořechy, mandlová a oříšková těsta. Opět si připravíme těsta do chladničky a postupně je zpracováváme. Poslední, třetí týden, napečeme marokánky, sněhové pečivo a nepečené druhy. Poslední týden před Štědrým večerem cukroví také zdobíme polevami a plníme krémy.
Polevy na cukroví se nejsnadněji nanáší cukrářským štětečkem. Jde to rychle. Štětec namočíme do polevy a od středu cukroví polevu roztíráme ke krajům. Poleva pak z cukroví nestéká. Jestliže zdobíme čokoládou jen „cik cak“, kousky naskládáme na papír na pečení téměř vedle sebe, necháme jen minimální rozestupy. Pak čokoládovou nebo cukrovou polevou naplněnou v mikrotenovém sáčku s ustřiženou špičkou poléváme. Po zaschnutí jdou krásně odlepit.
Diskuze k článku