Jak se připravit na vánoční pečení
Předvánoční pečení cukroví je činností, která mnohé z nás již dopředu děsí. Okolo vánočních příprav je spousta shonu a práce, každý nemá babičku nebo maminku v důchodu, která by mu napekla. Koupené cukroví mnohdy nebývá chutné a to dobré je vždy velmi drahé. Takže doma pečené cukroví je levnější, chutnější a jako bonus krásně provoní byt vanilkou, hřebíčkem a skořicí. Jak všechno stihnout? Stačí trochu plánovat a rozvrhnout si práci. Náš článek Vám možná bude inspirací.
Co je potřeba
čas a chuť do práce
Krok 1
Jednotlivé druhy pečiva potřebují různě dlouhou dobu k odležení. Péci začínáme asi tři týdny před Štědrým večerem, aby na sváteční stůl bylo cukroví co nejchutnější. Ještě než začneme péct, naplánujeme si druhy, které bychom chtěli a množství. Podle receptů pak naplánujeme nákup surovin a začneme loupat ořechy, pokud máme vlastní. Ořechy a mandle si také rozstrouháme a umeleme podle potřeby na jednotlivé druhy.
Krok 2
Přišel den D a začínáme s pečením. Jako první, zhruba tři týdny před Vánoci pečeme perníčky, pracny a cukroví z kokosu. Všechna těsta si připravíme v jeden den, zabalíme do potravinářské fólie, uložíme do chladničky a pečeme vždy, když máme chvilku čas. Další týden přijdou na řadu druhy z lineckého těsta a těsta na plněné ořechy, mandlová a oříšková těsta. Opět si připravíme těsta do chladničky a postupně je zpracováváme. Poslední, třetí týden, napečeme marokánky, sněhové pečivo a nepečené druhy. Poslední týden před Štědrým večerem cukroví také zdobíme polevami a plníme krémy.
Krok 3
Krémy na plnění si můžeme také připravit všechny najednou. Uděláme si základní krém z pudinku, másla a rumu. Podle potřeby ho rozdělíme na části a ochucujeme kávou, kakaem, oříšky, mandlemi, citronovou nebo pomerančovou kůrou. Pak snadno naplníme všechny druhy v jeden den.
Krok 4
Polevy na cukroví se nejsnadněji nanáší cukrářským štětečkem. Jde to rychle. Štětec namočíme do polevy a od středu cukroví polevu roztíráme ke krajům. Poleva pak z cukroví nestéká. Jestliže zdobíme čokoládou jen „cik cak“, kousky naskládáme na papír na pečení téměř vedle sebe, necháme jen minimální rozestupy. Pak čokoládovou nebo cukrovou polevou naplněnou v mikrotenovém sáčku s ustřiženou špičkou poléváme. Po zaschnutí jdou krásně odlepit.
Krok 5
Den před Štědrým večerem bychom měli mít vše hotové. Můžeme zadělat a upéci vánočku a večer můžeme připravit bramborový salát z předem vařených brambor. Na Štědrý večer v ranních hodinách některé rodiny ještě pečou štrúdl – jablečný závin.
Krok 6
Hotové cukroví uchováváme v chladu. Jestliže máte suchý panelákový byt a cukroví neměkne, přidejte k němu rozkrájené jablko. Vlhkost z jablka přijme těsto a cukroví krásně zvláční. Cukroví také pomáhá uskladnění na balkoně v dobře uzavřené krabici.
Krok 7
Do marmelády k plnění pečiva přidejte rozemleté piškotové drobečky a trochu rumu. Nádivka je chutnější a může se jí dát vyšší vrstva, aniž by se vsákla do pečiva nebo jeho horní část sjížděla.