Jak se připravit na pečení vánočního cukroví | recept
Jak se připravit na pečení vánočního cukroví | recept. Jedním z vánočních zvyků jsou šupinky z kapříka, které se při štědrovečerní večeři pokládají pod talíře každého strávníka. Šupiny mají přinést všem po celý rok dostatek peněz. A k Vánocům patří také pečení vánočního cukroví. Jak se na pečení vánočního cukroví připravit a jaké vánoční cukroví nachystat?
Rozmyslíme si, jaké druhy vánočního cukroví budeme péct a včas nakoupíme všechny potřebné suroviny. (Před Vánocemi se stává, že obchody bývají vyprodané či dosti vyprázdněné)
Také bychom si měli připravit krabičky či dózy na všechno vánoční cukroví, které budeme připravovat. Je dobré si krabičky vyložit papírem, aby krabice neprosákly.
Předem si také nalouskáme oříšky či namelejeme, rozdělíme na oříšky na zdobení a uložíme do suchého prostředí. Mandle sloupneme a připravíme si je stejně jako ořechy. Můžeme je také spařit horkou vodou a pak je lehce stáhnout.
Podíváme se na všechny formičky, které budeme potřebovat a raději je všechny očistíme. Stejně tak zkontrolujeme i plechy a dostatečné množství pečícího papíru.
Když už se chystáme na pečení, mouku vždy prosejeme, aby těsto bylo více nadýchanější.
Tuky si dáme den předem do kuchyně, aby měly pokojovou teplotu.
Když do těsta přidáme 2 lžíce vanilkového pudinku, tak bude těsto dožluta zbarvené.
Pro zlepšení chutí můžeme do těsta přidávat různá aroma – citronové, mandlové, rumové, pomerančové či rumové.
Pečivo z křehkého těsta bude lépe tvarovatelné, když jej dáme do chladničky ztuhnout. Pokud těsto nejde vyklepnout z formiček, postavíme je horké na mokrou utěrku a po chvilce vyklopíme.
Během pečení nemyjeme plech vodou, pouze potíráme ubrouskem a znovu potřeme tukem, cukroví se pak nebude připalovat.
Těsto vkládáme vždy do předehřáté trouby.
Pokud se nám srazí nějaký krém na cukroví, napravíme to tak, že nahřejeme mísu s krémem nad párou a znovu umícháme, nebo sražený krém pomalu vmícháváme do másla utřeného s cukrem.
Na zdobení perníčků můžeme použít kournoutek z papíru, kterému ustřihneme špičku.
Polevy nanášíme na vychladlé cukroví.
Diskuze k článku