Co je potřeba

  • 1 kg vypeckovaných třešní
  • 300 g třtinového cukru
  • 15 g citrusového pektinu
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • Čisté zavařovací skleničky a víčka
1

Třešně jsou z velké části tvořené vodou, dále v nich nalezneme vitamíny skupiny B, vitamíny C, E a K, z minerálů pak mangan, draslík, měď, železo a mnoho dalších.  

Konzumace třešní pomáhá proti zácpě, zlepšuje trávení, brání projevům stárnutí a pomáhá tělo čistit od toxinů. Navíc mají protizánětlivé účinky a snižují hladinu kyseliny močové v organismu.

Třešně do džemu by měly být vyzrálé, ne však přezrálé či červivé nebo s nahnilými či plesnivými částmi.

2

A jaký je postup?

Omyté a vypeckované třešně nasypeme do hrnce, asi 10 minut je povaříme (v případě potřeby přilijte asi 1 dcl vody) a případně rozmixujeme ponorným mixérem, můžete ponechat i větší kousky. Poté přisypeme 3 lžíce třtinového cukru smíchané s citrusovým pektinem. Směs dobře promícháme a dalších 3-5 minut povaříme za častého míchání na mírném ohni.

3

Nakonec přidáme zbytek třtinového cukru, opět promícháme a odebereme z džemu případnou pěnu.

4

Na závěr přidáme kyselinu citronovou a dobře ji do džemu vmícháme.

Horkým džemem plníme připravené vysterilizované zavařovací skleničky, zavíčkujeme je a otočíme dnem vzhůru do vychladnutí. Třešňový džem lze pro prodloužení trvanlivosti zavařit.

Tipy

Třešňový džem je pro ozvláštnění možné dochutit čokoládou, vanilkou, levandulí či meduňkou.

Varování

Třešně by se neměly konzumovat společně s větším množstvím tekutin, především pak mléka.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (1 vote)