Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zdravý houbový sendvič | recept

Jak připravit zdravý houbový sendvič | recept

Zdravý houbový sendvič | recept. Pokud máte to štěstí, že u Vás rostou houby, využijte je pro přípravu skvělého houbového sendviče. Použít však samozřejmě můžete i koupené žampiony. Příprava tohoto pokrmu je velmi rychlá a jednoduchá, nicméně výsledkem budete jistě příjemně překvapeni. Postup, jak připravit zdravý houbový sendvič, naleznete na následujících řádcích.

 

Co je potřeba

  • 4 krajíčky toustového chleba nebo jiný vhodný chléb
  • 200 g očištěných hub
  • 50 g másla
  • 1 malá cibule
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • Hrst salátových listů (použít můžete třeba ledový či hlávkový salát, rukolu, mangold apod.)
  • 2 rajčata
  • Sůl, pepř, drcený či mletý kmín, čerstvé bylinky
1

Houby jsou nejen chutné, ale také zdravé. Obsahují celou řadu vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Díky obsahu těchto látek pomáhají houby snižovat hladinu cholesterolu a předcházet vzniku rakoviny, zvyšují imunitu a také mohou tvořit součást redukčního jídelníčku, neboť nemají téměř žádné kalorie.

Pro přípravu houbového sendviče neváhejte využít libovolný druh hub, které máte zrovna k dispozici. Skvělou volbou mohou být hříbky, bedly, ale i lišky.

Pokud použijete žampiony, nemusíte zoufat, oplývají také mnoha léčivými vlastnostmi (např. pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a mají příznivý vliv na stav vlasů, nehtů a pokožky).

2

A jaký je postup?

Na pánvi rozehřejeme lžíci másla, osmažíme na něm na drobno nakrájenou cibuli a po chvilce přidáme i na plátky nakrájený česnek a houby. Houby dusíme asi 10 minut. Následně vše ochutíme solí, pepřem, drceným kmínem a nasekanými čerstvými bylinkami.

3

Mezitím opečeme plátky chleba v troubě, nasucho v pánvi nebo v toustovači. Opečený chléb potřeme zbylým máslem, poklademe salátovými listy a na plátky nakrájenými rajčaty nebo jinou oblíbenou zeleninou.

4

Na salát naneseme lžící připravenou houbovou směs a přiklopíme ji dalším plátkem opečeného a máslem namazaného chleba.

Tipy

Chuť hub skvěle doplní čerstvá petrželka, koriandr, majoránka či libeček. Použít však můžete klidně i bazalku, šalvěj či tymián.

Sendvič můžete naplnit také sýrem (např. goudou či fetou) a poté jej ještě celý zapéct v toustovači, na grilu nebo v troubě.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.