Jak připravit zdravý houbový sendvič | recept
Zdravý houbový sendvič | recept. Pokud máte to štěstí, že u Vás rostou houby, využijte je pro přípravu skvělého houbového sendviče. Použít však samozřejmě můžete i koupené žampiony. Příprava tohoto pokrmu je velmi rychlá a jednoduchá, nicméně výsledkem budete jistě příjemně překvapeni. Postup, jak připravit zdravý houbový sendvič, naleznete na následujících řádcích.
Co je potřeba
- 4 krajíčky toustového chleba nebo jiný vhodný chléb
- 200 g očištěných hub
- 50 g másla
- 1 malá cibule
- 1 – 2 stroužky česneku
- Hrst salátových listů (použít můžete třeba ledový či hlávkový salát, rukolu, mangold apod.)
- 2 rajčata
- Sůl, pepř, drcený či mletý kmín, čerstvé bylinky
Krok 1
Houby jsou nejen chutné, ale také zdravé. Obsahují celou řadu vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Díky obsahu těchto látek pomáhají houby snižovat hladinu cholesterolu a předcházet vzniku rakoviny, zvyšují imunitu a také mohou tvořit součást redukčního jídelníčku, neboť nemají téměř žádné kalorie.
Pro přípravu houbového sendviče neváhejte využít libovolný druh hub, které máte zrovna k dispozici. Skvělou volbou mohou být hříbky, bedly, ale i lišky.
Pokud použijete žampiony, nemusíte zoufat, oplývají také mnoha léčivými vlastnostmi (např. pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a mají příznivý vliv na stav vlasů, nehtů a pokožky).
Krok 2
A jaký je postup?
Na pánvi rozehřejeme lžíci másla, osmažíme na něm na drobno nakrájenou cibuli a po chvilce přidáme i na plátky nakrájený česnek a houby. Houby dusíme asi 10 minut. Následně vše ochutíme solí, pepřem, drceným kmínem a nasekanými čerstvými bylinkami.
Krok 3
Mezitím opečeme plátky chleba v troubě, nasucho v pánvi nebo v toustovači. Opečený chléb potřeme zbylým máslem, poklademe salátovými listy a na plátky nakrájenými rajčaty nebo jinou oblíbenou zeleninou.
Krok 4
Na salát naneseme lžící připravenou houbovou směs a přiklopíme ji dalším plátkem opečeného a máslem namazaného chleba.
Chuť hub skvěle doplní čerstvá petrželka, koriandr, majoránka či libeček. Použít však můžete klidně i bazalku, šalvěj či tymián.
Sendvič můžete naplnit také sýrem (např. goudou či fetou) a poté jej ještě celý zapéct v toustovači, na grilu nebo v troubě.