Jak připravit zapečenou zeleninu se sýrem | recept
Zapečená zelenina se sýrem | recept. Recept na zapečenou zeleninu se sýrem je původně řecký. Řekové ho připravují se sýrem Feta (balkánský sýr). Ne každému zapečený sýr tohoto typu chutná, a proto je v rozpisu nahrazen klasickým tvrdým sýrem. Pokud nemáte k sýru feta výhrady, můžete si toto zeleninové jídlo připravit s ním. Počítejte se solí, kterou sýr obsahuje a pokrm již nesolte. Jídlo je vhodné k dietnímu stravování nebo pro vegetariány. Ostatní ho mohou přidat ke grilovanému masu.
Co je potřeba
Množství pro 4 osoby:
- 900 g brambor
- 2 malé cukety
- 6 mrkví
- 2 středně velké cibule
- 1 velká červená paprika
- 1/2 hlavičky česneku
- olivový olej
- sůl
- mletý pepř
- tvrdý sýr na zapékání
- plechovka loupaných rajčat nebo 6 čerstvých oloupaných plodů
Vrstvy skládáme stále ve stejném pořadí až do spotřebování všech surovin. Nahoře musí být vrstva brambor. Ty posypeme zbylým sýrem. Můžeme použít i jiný než jsme dávali dosud. Dobrý je Gran Moravia nebo parmezán. Pokapeme olejem, přiklopíme poklicí a vložíme do trouby. Nemusíme ničím podlévat, cuketa pustí dostatek vody.
Zeleninovou směs zapékáme při teplotě 200 °C pod přiklopenou poklicí po dobu 40 minut. Po uplynutí této doby sejmeme poklici, zvýšíme teplotu na 240 °C a pečeme do zezlátnutí povrchu. Hotové jídlo necháme asi 15 minut stydnout, teprve pak krájíme na porce. Pomáháme si obracečkou, aby se nám nakrájené porce nerozpadly.
Diskuze k článku