Jak připravit zapečenou zeleninu se sýrem | recept
Zapečená zelenina se sýrem | recept. Recept na zapečenou zeleninu se sýrem je původně řecký. Řekové ho připravují se sýrem Feta (balkánský sýr). Ne každému zapečený sýr tohoto typu chutná, a proto je v rozpisu nahrazen klasickým tvrdým sýrem. Pokud nemáte k sýru feta výhrady, můžete si toto zeleninové jídlo připravit s ním. Počítejte se solí, kterou sýr obsahuje a pokrm již nesolte. Jídlo je vhodné k dietnímu stravování nebo pro vegetariány. Ostatní ho mohou přidat ke grilovanému masu.
Co je potřeba
Množství pro 4 osoby:
- 900 g brambor
- 2 malé cukety
- 6 mrkví
- 2 středně velké cibule
- 1 velká červená paprika
- 1/2 hlavičky česneku
- olivový olej
- sůl
- mletý pepř
- tvrdý sýr na zapékání
- plechovka loupaných rajčat nebo 6 čerstvých oloupaných plodů
Krok 1
Zeleninu očistíme a připravíme si ji společně se sýrem. Brambory, mrkev a cuketu nakrájíme na plátky, cibuli nadrobno na kostičky a papriku na proužky. Sýr nastrouháme na nudličky.
Krok 2
Na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibulku a proužky papriky. Lehce osolíme, opepříme a smažíme asi 10 minut, než začne zelenina hnědnout.
Krok 3
V dalším kroku přidáme prolisovaný česnek a mícháme 1 minutu. Dále přidáme pokrájená rajčata nebo rajčata v konzervě a povaříme 5 minut. Poté odstavíme.
Krok 4
Nyní si přichystáme nádobu na zapékání. Nádobu vytřeme olejem a na dno klademe nakrájené plátky brambor a mrkve. Vše osolíme a posypeme trochou strouhaného sýra. .
Krok 5
Na sýr rozložíme cuketové plátky. Cuketu jsme nakrájeli podélně na delší kusy, lépe se skládají bez mezer a pak se hotové jídlo lépe krájí a drží pohromadě (viz ilustrační obrázek). .
Krok 6
Na cuketu navrstvíme část připravené rajčatové směsi s česnekem z pánve a posypeme strouhaným sýrem. Sýrem sypeme trochu více, než jsme posypali vrstvu brambor s mrkví (viz ilustrační obrázek). .
Krok 7
Vrstvy skládáme stále ve stejném pořadí až do spotřebování všech surovin. Nahoře musí být vrstva brambor. Ty posypeme zbylým sýrem. Můžeme použít i jiný než jsme dávali dosud. Dobrý je Gran Moravia nebo parmezán. Pokapeme olejem, přiklopíme poklicí a vložíme do trouby. Nemusíme ničím podlévat, cuketa pustí dostatek vody.
Krok 8
Zeleninovou směs zapékáme při teplotě 200 °C pod přiklopenou poklicí po dobu 40 minut. Po uplynutí této doby sejmeme poklici, zvýšíme teplotu na 240 °C a pečeme do zezlátnutí povrchu. Hotové jídlo necháme asi 15 minut stydnout, teprve pak krájíme na porce. Pomáháme si obracečkou, aby se nám nakrájené porce nerozpadly.