Jak připravit zapečené vegetariánské těstoviny po boloňsku
Zapečené těstoviny po boloňsku s vegetariánským mletým „masem“ jistě potěší nejen vegetariány, ale i všechny ostatní. Tento pokrm je velmi jednoduchý na přípravu a zužitkujete při něm čerstvá rajčata, mrkev, ale klidně i jinou zeleninu ze zahrádky. V zimě lze použít rajčata konzervovaná a mraženou či nakládanou mrkev nebo jiné druhy zeleniny.
Co je potřeba
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká cibule
- 2–3 stroužky česneku
- 250 g vegetariánského mletého „masa“
- 2 mrkve
- pár stonků řapíkatého celeru nebo hrst listového
- 4 větší rajčata nebo 1 plechovka konzervovaných
- asi 100 ml vody či vína na podlití
- sůl, pepř, čerstvá bazalka a oregano (případně i chilli koření nebo chilli paprička)
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- volitelně 1 lžička třtinového cukru
- 300 g suchých těstovin dle vašeho výběru
- 250 ml smetany (kravské či rostlinné)
- 2 vejce
- 150 g strouhaného tvrdého sýra
V hluboké pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek.
Přidáme vegetariánské mleté „maso“ a orestujeme jej ze všech stran dozlatova. Vařečkou či obracečkou „maso“ rozmělníme na menší kousky. Poté přidáme na malé kousky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer a nakonec vše zalijeme konzervovanými rajčaty (případně na kousky nakrájenými čerstvými) a podlijeme vodou či vínem.
Do zapékací mísy nalijeme zbylou lžíci olivového oleje a rozetřeme jej po celém dně. Přidáme uvařené těstoviny a přelijeme je připravenou omáčkou. Nakonec vše zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou, solí, pepřem, oreganem a strouhaným muškátovým oříškem.
Těstoviny pečeme v troubě vyhřáté na zhruba 200 °C asi 30 minut, posléze povrch posypeme strouhaným sýrem. Vše poté ještě krátce zapečeme (lze použít gril).
Tipy
Vegetariánské mleté maso lze nahradit strouhaným tofu, tempehem nebo sojovým granulátem.
Pokud potřebujete zužitkovat i další druhy zeleniny ze zahrádky, klidně do omáčky přidejte také cuketu (pak již nebude třeba podlévat), dýni, fazolové lusky, hrášek, kořenovou petržel, pastinák, apod.
Diskuze k článku