Jak připravit zapečené vegetariánské těstoviny po boloňsku
Zapečené těstoviny po boloňsku s vegetariánským mletým „masem“ jistě potěší nejen vegetariány, ale i všechny ostatní. Tento pokrm je velmi jednoduchý na přípravu a zužitkujete při něm čerstvá rajčata, mrkev, ale klidně i jinou zeleninu ze zahrádky. V zimě lze použít rajčata konzervovaná a mraženou či nakládanou mrkev nebo jiné druhy zeleniny.
Co je potřeba
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká cibule
- 2–3 stroužky česneku
- 250 g vegetariánského mletého „masa“
- 2 mrkve
- pár stonků řapíkatého celeru nebo hrst listového
- 4 větší rajčata nebo 1 plechovka konzervovaných
- asi 100 ml vody či vína na podlití
- sůl, pepř, čerstvá bazalka a oregano (případně i chilli koření nebo chilli paprička)
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- volitelně 1 lžička třtinového cukru
- 300 g suchých těstovin dle vašeho výběru
- 250 ml smetany (kravské či rostlinné)
- 2 vejce
- 150 g strouhaného tvrdého sýra
Krok 1
V hluboké pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek.
Přidáme vegetariánské mleté „maso“ a orestujeme jej ze všech stran dozlatova. Vařečkou či obracečkou „maso“ rozmělníme na menší kousky. Poté přidáme na malé kousky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer a nakonec vše zalijeme konzervovanými rajčaty (případně na kousky nakrájenými čerstvými) a podlijeme vodou či vínem.
Krok 2
Omáčku ochutíme solí, pepřem, nasekaným oreganem a podle chuti asi 1 lžičkou třtinového cukru. Necháme ji na mírném ohni probublávat, dokud se neodpaří většina tekutiny.
Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu, následně je scedíme a necháme okapat.
Krok 3
Do zapékací mísy nalijeme zbylou lžíci olivového oleje a rozetřeme jej po celém dně. Přidáme uvařené těstoviny a přelijeme je připravenou omáčkou. Nakonec vše zalijeme vejci rozšlehanými se smetanou, solí, pepřem, oreganem a strouhaným muškátovým oříškem.
Těstoviny pečeme v troubě vyhřáté na zhruba 200 °C asi 30 minut, posléze povrch posypeme strouhaným sýrem. Vše poté ještě krátce zapečeme (lze použít gril).
Krok 4
Zapečené vegetariánské těstoviny po boloňsku podáváme s čerstvou zeleninou či zeleninovým salátem. Na talíři pokrm dozdobíme čerstvou bazalkou.
Vegetariánské mleté maso lze nahradit strouhaným tofu, tempehem nebo sojovým granulátem.
Pokud potřebujete zužitkovat i další druhy zeleniny ze zahrádky, klidně do omáčky přidejte také cuketu (pak již nebude třeba podlévat), dýni, fazolové lusky, hrášek, kořenovou petržel, pastinák, apod.