Skvělé květákové kung pao | recept. Kuřecí kung pao jistě znáte. Věděli jste však, že si jej můžete připravit i v bezmasé variantě? Pokud se chcete dozvědět, jak připravit skvělé květákové kung pao, určitě si přečtěte následující článek, kde najdete recept i výživové hodnoty květáku. Postup je velmi jednoduchý.
Co je potřeba
1 středně velký květák
3 stroužky česneku
1 malá cibule
50 g nesolených arašídů
10 lžic sojové omáčky dle chuti
3 lžíce rýžového vína
3 lžíce olivového oleje na marinádu + další olej na smažení
1 lžíce škrobu
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička rýžového octa
50 g hladké špaldové mouky
Sůl, pepř, chilli, čerstvé bylinky
1
Květák je velmi zdravá košťálová zelenina, která obsahuje významné množství vitamínu C i celou řadu dalších vitamínů (např. betakaroten, vitamíny skupiny B atd.), z minerálů pak zejména vápník, mangan a draslík. Naopak sacharidů a tuků v květáku moc nenaleznete, což jistě oceníte při hubnutí. Květák mimo jiné usnadňuje trávení, má močopudné účinky a pomáhá předcházet vzniku rakoviny.
2
Nejprve očistíme květák, rozdělíme jej na jednotlivé růžičky a pár minut je povaříme (měly by být připravené na skus). Mezitím připravíme marinádu smícháním olivového oleje, sojové omáčky, rýžového vína, octa, škrobu a třtinového cukru. Ochutíme ji solí, pepřem a chilli kořením.
3
Do připravené marinády naložíme povařené růžičky květáku a necháme je asi 30 minut v lednici odpočinout.
4
Poté růžičky květáku obalíme v mouce, zbylou marinádu ještě později upotřebíme. Obalený květák osmažíme ve vyšší vrstvě rostlinného oleje dozlatova, přebytečný tuk osušíme papírovým ubrouskem.
5
Na čisté pánvi rozpálíme olivový olej, přidáme na větší kousky nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek, případně můžete přidat na malé kousky nakrájenou chilli papričku či zázvor.
6
Vše orestujeme a poté přimícháme kousky květáku, arašídy a čerstvé bylinky. Směs zalijeme zbylou marinádou, chvilku vše restujeme a nakonec důkladně promícháme.
7
Květákové kung pao podáváme s vařenou či dušenou rýží.
Jak připravit zeleninové karbanátky | recept. Maso by se určitě nemělo jíst každý den. Pokud máte ve spíži pouze zbytky zeleniny, máme pro Vás tip. Zk…
Diskuze k článku