Jak připravit salát Caesar | recept
Jak připravit salát Caesar | recept. Recept na salát Ceasar má dnes neskutečně mnoho nejrůznějších verzí. Víte však, jak vypadal původní recept na Ceasar salát? Tento salát vznikl v roce 1924 v USA a to zcela náhodně. Když jednomu italskému kuchaři v den oslav Nezávislosti (4. 7.) došlo jídlo, které měl na ten den připravené, a tak se rychle snažil situaci zachránit tím, co mu tehdy v kuchyni zbylo. Záměrem kuchaře bylo, aby Caesar salát spojil dohromady typicky italskou kuchyň s tou americkou. Proto do salátu za americkou kuchyň dal slaninu a worchestrovou omáčku. Některé současné recepty na Caesar salát obsahují také hořčici, avokádo, rajčata, ančovičky, kuřecí maso, steak anebo dokonce mořské plody. Některé restaurace pak krutony nahrazují například tortillou. Já vám dnes přináším tu základní neobměněnou verzi na Caesar salát a doufám, že vám bude chutnat.
Co je potřeba
• 250 gramů římského salátu
• 60 gramů slaniny
• 4 plátky chleba
• 1 – 2 stroužky česneku
• citrón
• 1 vejce
• extra panenský olivový olej
• 1 lžíce worchcesteru
• 1 lžíce bílého vinného octa
• sůl a pepř
V obchodě si vyberte čerstvý římský salát, který pak doma ještě nenaporcovaný opláchněte. Krutonky vyrobíte ideálně z italského chleba, ale pokud jej ve vaší pekárně nenabízí, použijte běžný chleba. Ten nakrájejte na kostičky a osmahněte na pánvi s trochou oleje a prolisovaného česneku. Následně restujte na kostky nakrájenou anglickou slaninu. Výroba omáčky není nikterak složitá. Postupuje se obdobně jako u výroby majonézy. Do mísy vložte čerstvé vejce, citrónovou šťávu, vinný ocet, jeden stroužek česneku, worchester, sůl a pepř. Směs pak vyšlehejte šlehačem do podobné konzistence, jakou má majonéza.
Diskuze k článku