Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit ruský biftek z mletého masa

Jak připravit ruský biftek z mletého masa

Když jsem poprvé na jídelním lístku zaregistrovala ruský biftek, nevěděla jsem o jaké jídlo se vůbec jedná, název mi nic neříkal. Nakonec jsem byla příjemně překvapena a občas takto mleté maso připravím i doma.  Chutí pokrm připomíná sekanou svíčkovou.

Co je potřeba

  • - 500 g směsi vepřového a hovězího mletého masa
  • - cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1 kořen petržele
  • malý kousek celeru
  • 4 kuličky nového koření
  • 10 zrnek pepře
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 4 plátky citronu
  • 1 vejce
  • hrst strouhanky
  • mléko na zvlhčení
  • sůl
  • mletý pepř
  • 150 ml smetany
  • lžíce octa
  • trochu hladké mouky
  • lžička posekaných kaparů
  • naložené houby bez nálevu (vynechávám)
  • lžíce sádla
  • voda na podlití
1

Mleté maso osolte, okořeňte pepřem, přidejte strouhanku zvlhčenou mlékem, vejce a třetinu z celkového množství cibule. Směs pečlivě promíchejte a vytvarujte „bifteky“. Vkládejte je do rozpáleného tuku a rychle opečte z obou stran. Přeložte na talíř a na chvilku odložte stranou.

Jak připravit ruský biftek z mletého masa
2

Do tuku, který zbyl v nádobě po opečení masa, vložte zbytek pokrájené cibule a plátky kořenové zeleniny. Osmahněte a přidejte opláchnuté koření. Promíchejte a zastříkněte octem. Jakmile se ocet vysmaží, podlijte asi 200 ml vody, vhoďte kolečka citronu a několik minut povařte. 

Jak připravit ruský biftek z mletého masa
3

Do povařeného základu vraťte maso a pod poklicí duste alespoň 20 minut. Pak bifteky vyjměte, základ vysmahněte na tuk a zaprašte hladkou moukou. Nechte mírně osmahnout,  přidejte malé množství vody a prošlehejte. Vodu přidávejte opatrně po troškách, ať má omáčka správnou hustotu. Za občasného promíchání vařte už bez masa dalších dvacet minut. Ke konci omáčku zjemněte smetanou.

Jak připravit ruský biftek z mletého masa
4

Uvařenou omáčku proceďte přes hustý cedník na maso a společně prohřejte. Na závěr ochuťte lžičkou nasekaných kaparů a trochou naložených okapaných hub. Obzvlášť dobře v pokrmu chutnají ryzce. Jako příloha jsou doporučené těstoviny nebo houskový knedlík. 

Jak připravit ruský biftek z mletého masa
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit zbojnickou hovězí pečeni
Jak připravit zbojnickou hovězí pečeni
Jak připravit zbojnickou hovězí pečeni | recept na tradiční zbojnickou roládu. Zbojnická roláda je jednoduchá úprava hovězího masa. Je to vlastně závi…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.