Jak připravit ruský biftek z mletého masa
Když jsem poprvé na jídelním lístku zaregistrovala ruský biftek, nevěděla jsem o jaké jídlo se vůbec jedná, název mi nic neříkal. Nakonec jsem byla příjemně překvapena a občas takto mleté maso připravím i doma. Chutí pokrm připomíná sekanou svíčkovou.
Co je potřeba
- - 500 g směsi vepřového a hovězího mletého masa
- - cibule
- 1 větší mrkev
- 1 kořen petržele
- malý kousek celeru
- 4 kuličky nového koření
- 10 zrnek pepře
- 1 bobkový list
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 4 plátky citronu
- 1 vejce
- hrst strouhanky
- mléko na zvlhčení
- sůl
- mletý pepř
- 150 ml smetany
- lžíce octa
- trochu hladké mouky
- lžička posekaných kaparů
- naložené houby bez nálevu (vynechávám)
- lžíce sádla
- voda na podlití
Krok 1
Mleté maso osolte, okořeňte pepřem, přidejte strouhanku zvlhčenou mlékem, vejce a třetinu z celkového množství cibule. Směs pečlivě promíchejte a vytvarujte „bifteky“. Vkládejte je do rozpáleného tuku a rychle opečte z obou stran. Přeložte na talíř a na chvilku odložte stranou.
Krok 2
Do tuku, který zbyl v nádobě po opečení masa, vložte zbytek pokrájené cibule a plátky kořenové zeleniny. Osmahněte a přidejte opláchnuté koření. Promíchejte a zastříkněte octem. Jakmile se ocet vysmaží, podlijte asi 200 ml vody, vhoďte kolečka citronu a několik minut povařte.
Krok 3
Do povařeného základu vraťte maso a pod poklicí duste alespoň 20 minut. Pak bifteky vyjměte, základ vysmahněte na tuk a zaprašte hladkou moukou. Nechte mírně osmahnout, přidejte malé množství vody a prošlehejte. Vodu přidávejte opatrně po troškách, ať má omáčka správnou hustotu. Za občasného promíchání vařte už bez masa dalších dvacet minut. Ke konci omáčku zjemněte smetanou.
Krok 4
Uvařenou omáčku proceďte přes hustý cedník na maso a společně prohřejte. Na závěr ochuťte lžičkou nasekaných kaparů a trochou naložených okapaných hub. Obzvlášť dobře v pokrmu chutnají ryzce. Jako příloha jsou doporučené těstoviny nebo houskový knedlík.