Jak připravit pravé masopustní koblihy | recept
Pravé masopustní koblihy | recept. Masopustní koblihy z poctivých surovin vás svou chutí dozajista překvapí. Rozhodně se nedají srovnat s obyčejnými koblihami koupenými v supermarketu. A že jde o kalorickou bombu? Však masopust slavíme jen jednou za rok.
Co je potřeba
- 420 gramů polohrubé mouky
- 200 gramů hladké mouky
- 1 žloutek
- 3 lžíce cukru
- 1 špetka soli
- 100 gramů másla
- 300 ml mléka
- 1 kostka droždí (standartní 42 g)
- 3 lžíce rumu
- podle potřeby marmeláda a sádlo na smažení
Čtyři lžíce vlažného mléka smícháme se lžící cukru, lžící mouky a rozdrobeným droždím. Necháme v teple vzejít kvásek – trvá to asi 15 minut. Pak smícháme oba druhy mouky se zbylým cukrem, přilijeme zbytek mléka a sůl. Přidáme rozpuštěné máslo (vlažné ne horké!), ve kterém jsme důkladně rozšlehali žloutek. Nakonec přidáme rum a všechny ingredience dobře promícháme. Necháme na teplém místě kynout asi hodinu.
Vykynuté těsto rozválíme na 2 cm silnou placku. Z té vykrajujeme za pomoci kulatého tvořítka (nebo například hrnečku) stejně velká kolečka. Na polovinu koleček dáme lžičku marmelády (v tomto případě platí, že méně je více) a přikryjeme druhým kolečkem. Druhé kolečko přikládáme na marmeládu horní (tzn. nepomoučenou) stranou.
V hlubší pánvi nebo hrnci rozpálíme vysokou vrstvu sádla (v nouzi lze použít i olej) a koblihy na něm smažíme tak, aby plavaly. To je důležité, jinak se na nich nevytvoří onen pověstný světlejší proužek. Smažíme po obou stranách dozlatova. Na závěr ještě horké koblihy pocukrujeme moučkovým cukrem a rychle servírujeme. Ale chutnají velmi dobře i studené. Dobrou chuť!
Diskuze k článku