Jak připravit pikantní džuveč
Jak připravit pikantní džuveč | recept na srbské rizoto. Džuveč je jídlo ze směsi rýže, zeleniny a také masa. Podle doložených historických pramenů má toto jídlo původ v Turecku, odkud se rozšířilo do celého světa. Džuveč se v každé oblasti liší, neexistuje jednotný recept. Podle následujícího článku můžete vyzkoušet vegetariánský srbský džuveč. K jeho přípravě budete potřebovat ajvar, ten si můžete sami uvařit doma (podle receptu na našich stránkách) nebo koupit hotový v obchodě. Ajvar lze nahradit ljutenicou, ta obsahuje i rajčata, proto upravte množství nasekaných rajčat.
Co je potřeba
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- sůl
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička uzené papriky
- 2 špetky cukru
- 10 lžic ajvaru
- 450 ml nasekaných rajčat
- 300 g dlouhozrnné rýže
- asi 600 ml vývaru ze zeleniny
- 3 červené papriky
- 200 g hrášku
- 1 kořen petržele
- zelená petržel na ozdobu
Recept na domácí ajvar naleznete ZDE: Jak vyrobit domácí ajvar
Tipy
Nestihnete-li vše zkonzumovat, můžete džuveč zavařit ve sklenicích na později. Zavařuji ho při 90 °C 30 minut a po vychladnutí skladuji v chladničce. Podle doporučení spotřebujte do 2 měsíců.
Diskuze k článku