Jak připravit pikantní džuveč
Jak připravit pikantní džuveč | recept na srbské rizoto. Džuveč je jídlo ze směsi rýže, zeleniny a také masa. Podle doložených historických pramenů má toto jídlo původ v Turecku, odkud se rozšířilo do celého světa. Džuveč se v každé oblasti liší, neexistuje jednotný recept. Podle následujícího článku můžete vyzkoušet vegetariánský srbský džuveč. K jeho přípravě budete potřebovat ajvar, ten si můžete sami uvařit doma (podle receptu na našich stránkách) nebo koupit hotový v obchodě. Ajvar lze nahradit ljutenicou, ta obsahuje i rajčata, proto upravte množství nasekaných rajčat.
Co je potřeba
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla
- sůl
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička uzené papriky
- 2 špetky cukru
- 10 lžic ajvaru
- 450 ml nasekaných rajčat
- 300 g dlouhozrnné rýže
- asi 600 ml vývaru ze zeleniny
- 3 červené papriky
- 200 g hrášku
- 1 kořen petržele
- zelená petržel na ozdobu
Recept na domácí ajvar naleznete ZDE: Jak vyrobit domácí ajvar
Krok 1
Cibuli a mrkev nakrájejte na kostičky, česnek na kousky. V hluboké pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a zeleninu orestujte. Přidejte oba druhy mleté papriky a asi minutu míchejte. Pozor na připálení, paprika by zhořkla.
Krok 2
Do pánve vlijte vývar, přidejte ajvar, cukr, strouhaný kořen petržele a nasekaná rajčata. Okořeňte mletým pepřem a osolte.
Krok 3
Dlouhozrnnou rýži propláchněte a promíchejte s obsahem pánve. Ztlumte teplotu a pod pokličkou pomalu duste. Občas směs promíchejte.
Krok 4
K téměř měkké rýži přimíchejte kousky červené papriky (kapie). Podle uvážení můžete jednu papriku zaměnit za pálivou. Společně poduste a pokud je třeba, lehce podlijte vodou. Hotové jídlo má být husté a držet pohromadě, proto s podléváním opatrně.
Krok 5
Jakmile je rýže i paprika měkká, doplňte mraženým hráškem a již odkryté nechte prohřát. Všechna tekutina by se měla vstřebat. Podávejte s drobně posekanou natí petržele.
Nestihnete-li vše zkonzumovat, můžete džuveč zavařit ve sklenicích na později. Zavařuji ho při 90 °C 30 minut a po vychladnutí skladuji v chladničce. Podle doporučení spotřebujte do 2 měsíců.