Jak připravit paštiku z kuřecích jater s vínem | top recept
Prvotřídní gurmánská specialita v podobě této nevšední vinným želé přelité domácí paštiky, jejíž nezbytnou součástí jsou jemná na červeném víně podušená a tymiánem provoněná kuřecí játra, je pak v dozvuku šťavnatého želé lahodnou a příjemně odlehčenou paštikou.
Co je potřeba
- 800 g očištěných kuřecích jater
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 100 ml suchého červeného vína
- 100 ml 33% smetany ke šlehání
- 200 g másla
- sůl a pepř dle chuti
Na želé vrstvu z červeného vína:
- 150 ml suchého červeného vína
- 4 plátky želatiny
Přidejte na drobné kousky nakrájená kuřecí játra a zprudka je za stálého míchání opečte. Prudkým opečením se játra rychle zatáhnou, zůstanou uvnitř luxusně šťavnatá a paštika bude mít tu nejlepší možnou chuť.
Jakmile jsou játra měkká, celý obsah pánve přesuňte do mixéru či nádoby vhodné k mixování, ke směsi přidejte 150 g másla pokojové teploty, stejné teploty i smetanu ke šlehání a společně vše dohladka rozmixujte.
Jaký je postup přípravy vinného želé?
Do rendlíku nyní nalijte červené víno na želé a vložte do něj plátky želatiny. Takto je nechejte 10 minut namočené, čímž želatinové plátky změknou a nabobtnají.
Poté vinnou směs pomalu a za stálého míchání zahřívejte, a to až do úplného rozpuštění želatiny. Směs při tom ale nesmí vařit.
V případě, že raději pracujte s práškovou želatinou, připravte vinné želé z ní.
K čemu se domácí paštika hodí?
Vinnou paštiku s červeným vínem podle našeho receptu vychutnáte nejlépe s čerstvým pečivem. Výborně se hodí i jako „jedlý dárek“ pro někoho, komu chcete udělat radost luxusní domácí pochoutkou.
Zaujalo vás vinné želé? Pak by si vaši pozornost určitě zasloužil tento top recept od stejné autorky.
Tipy
- Patřičnou výraznost a šťavnatost této játrové paštiky s vínem podpoříte přidáním hrsti sušených brusinek, které jsou se svěžím želé v dokonalé harmonii.
Diskuze k článku