Co je potřeba

  • 250 g mozzarellových třešinek (váženo bez nálevu)
  • 8 cherry rajčátek nebo 2 středně velká rajčata
  • hrst čerstvých bylinek
  • 3 stroužky česneku
  • zhruba 150 ml rostlinného oleje
  • 1 lžička soli, špetka mletého pepře, případně další oblíbené koření
  • vhodná uzavíratelná sklenice
1

Mozzarellu skvěle doplní chuť rajčat, česneku a čerstvé bazalky. Z bylinek se dále hodí třeba tymián, oregano, pažitka, petrželka či rozmarýn. Na jaře určitě přidejte i medvědí česnek. Nejvhodnějším rostlinným olejem je pak panenský olivový olej, místo něj však klidně využijte jiný druh oleje (nejlépe lisovaný za studena).

2

Z mozzarelly slijeme nálev a kuličky necháme okapat. Poté je vrstvíme do sklenice střídavě s rajčatovou směsí, kterou připravíme následujícím způsobem: V míse promícháme najemno nakrájená rajčata s prolisovaným česnekem, nasekanými bylinkami, solí a pepřem.

3

Nakonec do sklenice nalijeme rostlinný olej v takovém množství, aby bylo vše ponořeno. Uzavřenou sklenici umístíme do lednice a mozzarellu necháme uležet alespoň pár hodin, nejlépe však do druhého dne.

4

Nakládaná mozzarella poslouží jako skvělý předkrm i jako rychlá večeře, doplňte ji třeba zeleninovým salátem a čerstvým pečivem.

Tipy
  • Místo čerstvých rajčat je možné použít rajčata sušená.
  • Rostlinný olej zkuste smíchat s trochou citronové šťávy nebo vinného octa. Pokud olej s bylinkami a dalšími přísadami před použitím zahřejete a necháte opět vychladnout, chutě se lépe a rychleji rozvinou.
  • Mozzarellové třešinky lze nahradit klasickou mozzarellou nakrájenou na menší kousky.
  • Mozzarellu a rajčata můžete doplnit černými olivami, chilli papričkou, kapary apod.
Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno