Jak připravit marinovaný lilek (baklažán)
Jak připravit marinovaný lilek (baklažán) | recept na vynikající pokrm z lilku. Marinované lilky jsou oblíbenou pochoutkou v jižní Evropě, zejména Řecku a Itálii. Plody lilku se již běžně objevují na pultech obchodů a vzhledem k teplému počasí posledních let je mnozí zahrádkáři úspěšně pěstují. Receptů na jejich zpracování najdete v médiích spoustu, stačí si jen vybrat. Vyzkoušela jsem následující italský recept a byla s ním velmi spokojena. Proto se o něj podělím s vámi, přečtěte si nový článek.
Co je potřeba
- 6–8 lilků
- 1 citron v bio kvalitě
- 3–4 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce tekutého medu
- 1/2 feferonky
- 1 lžíce mletého koriandru
- sůl
- petrželová nať
Citron omyjte a oloupejte kůru. Kůra musí být co nejtenčí, s minimem bílé vrstvy. Pak citron odšťavte. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
V pánvi rozehřejte olej, přidejte kousky oloupané kůry a plátky česneku. Pomalu zahřívejte, ale nesmíte česnek a kůru smažit – do horkého oleje se uvolní aroma. Asi po 5 minutách odstraňte kůru a přidejte med, citronovou šťávu, koriandr a trochu soli. Tři minuty prohřívejte, dochuťte velmi nadrobno nasekanou feferonkou a ještě chvilku nechte projít varem.
Lilek se dá připravit i jako součást salátu z jiné zeleniny. Stačí ho pokrájet, osolit a jakmile pustí vodu, osušit. Pak stačí plátky potřít olivovým olejem a bohatě posypat strouhaným parmazánem. Pak několik minut zapečte v horkovzdušné troubě při 200 °C. Výborně chutná jen tak nebo ve směsi s rajčaty.
Diskuze k článku