Lahodná svíčková na smetaně | recept. Svíčková se šesti – klasika našich restaurací a jídelen. Domácí chutná ale stejně nejlépe. Co na tom, že se většinou vaří z jiného kusu hovězího masa, než je onen sval, tvarem připomínající svíci, podle kterého dostal jméno. Na masu záleží dobrý výsledek, na přípravu používejte kvalitní zadní hovězí. Rozhodnete-li se vyzkoušet následující recept na lahodnou svíčkovou, nebudete zklamáni.
Co je potřeba
1 kg zadního hovězího masa
kořenová zelenina (směs celeru, petržele a mrkve)
špek
2 bobkové listy
10 kuliček pepře
6 kuliček nového koření
špetka muškátového oříšku
větvička tymiánu
strouhaná citronová kůra
sůl
1 cibule
kelímek kyselé smetany
mouka na zahuštění
sádlo na opečení masa
voda nebo vývar
1
Uzenou slaninunakrájíme na proužky a protkneme s ní maso. Dlouhý tenký nůž zabodněte do masa, pootočte jím a do vytvořeného otvoru vložte proužek slaniny. Otvor si před plněním můžete zvětšit prstem. Lépe se vám bude špikovat, pokud slaninu necháte zmrznout.
2
Na malém množství tuku, může být sádlo nebo máslo, ze všech stran na prudkém ohni opečte maso. Povrch masa se zatáhne a šťáva zůstane uvnitř. Maso bude šťavnaté. K opečenému masu přidejte nakrájenou zeleninu na kousky. Společně osmahněte do lehkého zrůžovění zeleniny. Zatím nepodlévejte vývarem.
3
Koření do svíčkové je námětem k diskusi. Já svíčkovou vařím podle Viléma Vrabce, který přidává tymián, muškátový ořech, pepř, bobkový list a citronovou kůru. Veškeré koření přidejte dv okamžiku, kdy je zelenina osmahlá. Podlijte malým množstvím vývaru, osolte, nádobu přikryjte a vložte do trouby. Pečte asi hodinu při 190 °C (nastavení se může lišit, záleží na spotřebiči). Během pečení maso občas otočte, aby se příliš nevysušovalo. Podle potřeby dolévejte vývar.
4
Po hodině pečení vyjmeme maso a šťávu zaprášíme moukou. Mouku osmahneme, zalijeme vývarem nebo vodou a 20 minut omáčku povaříme. Vývar přilévejte opatrně, aby byla omáčka dostatečně hustá a nezřídla. Další přídavek mouky na zahuštění by byl na úkor chuti.
5
Na závěr omáčku přelijeme přes síto, zeleninu propasírujeme a vmícháme kysanou smetanu. Smetanu přidávejte do lehce zchladlé omáčky, jinak se srazí. Podle potřeby dosolte a chuť můžete vyladit citronovou šťávou nebo octem, je-li třeba.
6
Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou, šlehačkou a brusinkovým kompotem. Vhodnou a nejtypičtější přílohou jsou houskové knedlíky, hodí se i rýže a někomu udělají radost brambory.
Kedlubny plněné masovou náplní | recept. Zelenina, plněná ochuceným mletým masem, nemusí být jen všeobecně známá paprika. Plnit jdou i jiné druhy např…
Hovězí závitky s hlávkovým zelím a žampiony | recept. Tato úprava hovězího masa je uvedena v Recepturách teplých pokrmů pod názvem Kručeniky volyňské.…
Jak připravit kotlety s omáčkou z plísňového sýra | recept. Vyšší venkovní teploty příliš nepřejí složitému a dlouhému vyvařování. Raději trávíme voln…
Masové koule v rajské omáčce | recept. Rajská omáčka patří k pilířům české kuchyně. Nikdy, pokud ji vaříte z čerstvých rajčat, nebude stejná. I ostatn…
Diskuze k článku