Jak připravit lahodnou svíčkovou na smetaně | recept
Lahodná svíčková na smetaně | recept. Svíčková se šesti – klasika našich restaurací a jídelen. Domácí chutná ale stejně nejlépe. Co na tom, že se většinou vaří z jiného kusu hovězího masa, než je onen sval, tvarem připomínající svíci, podle kterého dostal jméno. Na masu záleží dobrý výsledek, na přípravu používejte kvalitní zadní hovězí. Rozhodnete-li se vyzkoušet následující recept na lahodnou svíčkovou, nebudete zklamáni.
Co je potřeba
- 1 kg zadního hovězího masa
- kořenová zelenina (směs celeru, petržele a mrkve)
- špek
- 2 bobkové listy
- 10 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- špetka muškátového oříšku
- větvička tymiánu
- strouhaná citronová kůra
- sůl
- 1 cibule
- kelímek kyselé smetany
- mouka na zahuštění
- sádlo na opečení masa
- voda nebo vývar
Krok 1
Uzenou slaninu nakrájíme na proužky a protkneme s ní maso. Dlouhý tenký nůž zabodněte do masa, pootočte jím a do vytvořeného otvoru vložte proužek slaniny. Otvor si před plněním můžete zvětšit prstem. Lépe se vám bude špikovat, pokud slaninu necháte zmrznout.
Krok 2
Na malém množství tuku, může být sádlo nebo máslo, ze všech stran na prudkém ohni opečte maso. Povrch masa se zatáhne a šťáva zůstane uvnitř. Maso bude šťavnaté. K opečenému masu přidejte nakrájenou zeleninu na kousky. Společně osmahněte do lehkého zrůžovění zeleniny. Zatím nepodlévejte vývarem.
Krok 3
Koření do svíčkové je námětem k diskusi. Já svíčkovou vařím podle Viléma Vrabce, který přidává tymián, muškátový ořech, pepř, bobkový list a citronovou kůru. Veškeré koření přidejte dv okamžiku, kdy je zelenina osmahlá. Podlijte malým množstvím vývaru, osolte, nádobu přikryjte a vložte do trouby. Pečte asi hodinu při 190 °C (nastavení se může lišit, záleží na spotřebiči). Během pečení maso občas otočte, aby se příliš nevysušovalo. Podle potřeby dolévejte vývar.
Krok 4
Po hodině pečení vyjmeme maso a šťávu zaprášíme moukou. Mouku osmahneme, zalijeme vývarem nebo vodou a 20 minut omáčku povaříme. Vývar přilévejte opatrně, aby byla omáčka dostatečně hustá a nezřídla. Další přídavek mouky na zahuštění by byl na úkor chuti.
Krok 5
Na závěr omáčku přelijeme přes síto, zeleninu propasírujeme a vmícháme kysanou smetanu. Smetanu přidávejte do lehce zchladlé omáčky, jinak se srazí. Podle potřeby dosolte a chuť můžete vyladit citronovou šťávou nebo octem, je-li třeba.
Krok 6
Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou, šlehačkou a brusinkovým kompotem. Vhodnou a nejtypičtější přílohou jsou houskové knedlíky, hodí se i rýže a někomu udělají radost brambory.