Jak připravit květák, aby skvěle chutnal | rady a tipy
Kdo by neznal smažený květák, květákové placičky nebo květákový mozeček? Květák je krásná a velmi zdravá zelenina, jejíž sestrou je brokolice či kapusta. Květák obsahuje mnoho vitamínu C, K, ale i vápník či železo. Díky obsahu tzv. glukosinolátů, které způsobují dobře známý sirný zápach, je květák skvělý pro detoxikaci jater a chrání proti rakovině. Dokonce pomáhá léčit i infekci způsobenou mikroorganismy Helicobacter Pylori. Charakteristický "zápach" a chuť květáku lze zmírnit. Pojďme se podívat jak na to.
Co je potřeba
Hlávka květáku
Namočit do studené vody
Babská rada mé babičky, milovnice květáku, zní: před tepelnou úpravou namočit květák rozebraný na růžičky do studené vody přibližně na 20 minut a poté scedit. Vodu vylít. Sirné látky se zřejmě do vody vyluhují, protože babiččin květák chutná opravdu skvěle.
Vařit nebo dusit jen 5 až 7 minut
Květák ani brokolice se nesmí rozvařit, zachovají si tak své cenné látky. Aby se předešlo nechtěnému zápachu síry, je nutné květák tepelně upravovat maximálně 7 minut. Vaří-li se déle, začíná se uvolňovat velké množství sirovodíku.
Tip od mé druhé babičky na obalovaný květák, který chutná sladce
Květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka a necháme úplně vychladnout. Až poté obalíme v trojobalu.
Diskuze k článku