Jak připravit klasický waldorfský salát | recept
Jak připravit klasický waldorfský salát | recept. Řapíkatý celer, kuličky vína, ořechy a trocha majonézy. Tak nějak si představuje waldorfský salát většina Čechů. Není to ale tak úplně správný dojem, protože původní recept je o něco složitější, ale výsledek také lahodnější.
Co je potřeba
1 střední celer
2 nakyslá jablka
20 kuliček tmavého vína
1 hrst vlašských ořechů
500 ml vody
2 lžíce jablečného octa
1 lžíce třtinového cukru
1 špetka soli
150 g majonézy
Dalším překvapením tohoto pokrmu je, že ho nevymysleli Francouzi (jak jste si asi mysleli), ale jeden číšník v New Yorku, konkrétně v hotelu Astoria na Manhattanu. A zajímavý nápad si velmi rychle získal gurmány na celém světě.
Nejdříve je třeba všechny ingredience dobře připravit. Nejprve oloupeme celer a nakrájíme ho na menší kostičky. Vhodíme ho do osolené vody a přidáme jablečný ocet a třtinový cukr. Vaříme do mírného změknutí – 8 až deset minut. Poté stáhneme z plamene, přecedíme a necháme vychladnout.
Nasucho rozpálíme pánev a vhodíme na ni půlky vlašských ořechů. Za stálého míchání pražíme 2 – 3 minut, dokud se ořechy nezavoní. Kuličky hroznového vína omyjeme, rozpůlíme a je-li to nutné, vybereme jadérka. Jablka oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostičky jako bulvu celeru.
Nyní máme základ salátu hotový. Všechny ingredience stačí smíchat s majonézou a ihned podávat. Jako příloha se hodí čerstvé pečivo.
Tipy
Místo povařené bulvy celeru můžete použít nakrájené celerové řapíky.
Pro zjemnění můžete do majonézy přidat dvě lžíce créme fraiche.
Diskuze k článku