Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit italskou pizza kapsu calzone | recept

Jak připravit italskou pizza kapsu calzone | recept

Italská pizza kapsa calzone | recept. Italská calzone je plněná kapsa velmi podobná pizze. Připravuje se ze stejného těsta a je možné ji plnit libovolnými ingrediencemi. Výhodou je, že si ji můžete snáze vzít s sebou třeba k obědu do práce. V našem článku naleznete recept, jak tuto jednoduchou pochoutku připravit.

Co je potřeba

Co je potřeba na těsto:

  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 hrnek vlažné vody
  • 1 lžička olivového oleje
  • 2 až 2 a půl hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 vejce

Na náplň budeme potřebovat:

  • 250 g rajčatového pyré
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • sůl, pepř, čerstvé bylinky (na pizzu se skvěle hodí oregano či bazalka)
  • šunku, salám, strouhaný sýr
  • proužky cibule, černé olivy nebo jiné oblíbené ingredience na obložení
1

Droždí rozdrobíme do vlažné vody, přidáme cukr a olivový olej a poté do tekutiny postupně zapracujeme špaldovou mouku a lžičku soli. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme pod utěrkou kynout asi 45 minut.

2

Mezitím připravíme rajčatovou omáčku smícháním rajčatového pyré s prolisovaným česnekem, třtinovým cukrem, solí, pepřem a nasekanými čerstvými bylinkami. Také můžeme nastrouhat sýr a nakrájet další ingredience, kterými budeme kapsy plnit.

3

Vykynuté těsto rozdělíme na 2 stejné díly a z každého pak vyválíme tenký kruh. Pláty těsta přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je rajčatovou omáčkou (ne až k okrajům), poklademe šunkou či salámem, posypeme nastrouhaným sýrem, olivami a cibulovými proužky.

4

Obě kapsy přehneme napůl, okraje uhladíme a důkladně přitiskneme k sobě pomocí vidličky. Pizza kapsy potřeme rozšlehaným vejcem a dáme je péct do trouby vyhřáté na 190 °C zhruba na 20 – 30 minut do zezlátnutí.

5

Kapsu calzone nakrájíme na kousky a podáváme ji nejlépe teplou, skvěle však chutná i po vychladnutí.

Tipy

Calzone je možné naplnit také listovým špenátem nebo jinou vhodnou zeleninou, ricottou, krájenými žampiony, mletým masem, chilli papričkami apod.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak si upéct italské focaccia | recept
Jak si upéct italské focaccia | recept
Italská facaccia (fokáča) | recept. Focaccia je tradiční italský chléb v podobě placky. Je podobný těstu na pizzu, ale peče se silnější. Ochucuje se r…
Jak upéct pizza koule
Jak upéct pizza koule
Pizza koule jsou vlastně jakési placičky, název mají podle tvaru v nepečeném stavu. Jsou poměrně rychle hotové a mohou se jíst jen tak, bez ničeho. Ne…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.