Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct dechberoucí arašídové dortíčky z arašídového másla a třtinové melasy

dechberoucí arašídové dortíčky

Plně harmonické a v chuti i vůni intenzivní arašídové dortíčky, ve kterých dominuje spojení arašídového másla, třtinové melasy a voňavé vanilky. Tedy spojení veskrze intenzivních, plně harmonických ingrediencí, díky kterým se klasické základní košíčky přemění v dechberoucí arašídové dortíčky.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete 18 dechberoucích arašídových dortíčků

  • 200 ml mléka
  • 3 lžičky vinného či jablečného octa
  • 150 g arašídového másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 lžíce třtinové melasy
  • 100 ml oleje
  • 2 lžičky vanilkového aroma
  • 250 g hladké mouky
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ balíčku kypřícího prášku
  • + 50 g nahrubo sekaných nesolených arašídů
1

První krok přípravy je poměrně netradiční, avšak pro tyto dechberoucí arašídové dortíčky je to krok tradiční a zásadní. Zajistí totiž jejich neuvěřitelnou lehkost a nadýchanost. A proto v misce promíchejte mléko s vinným či jablečným octem a odložte stranou, aby mohl ocet v mléce působit.

působení mléka a vinného octu
2

V mezidobí v mise utřete povolené arašídové máslo s třtinovým cukrem.

Pro tento recept je lepší použít arašídové máslo „crunchies“, tedy s kousky arašídů, a to zejména kvůli malým kouskům arašídů, díky kterým bude arašídový tón dortíčků mnohem intenzivnější.

příprava máslově arašídového základu
3

Do mísy k arašídově máslové směsi nyní přilijte olej, provoňte vanilkovým aroma a obohaťte třtinovou melasou. Vše pečlivě propracujte do tmavého, voňavého arašídového základu, který již obsahuje veškeré plně harmonické ingredience zajišťující přeměnu klasických základních košíčků do dechberoucích arašídových dortíčků.

zapojení plně harmonických ingrediencí
4

Následně do arašídového základu přilijte mléko s octem, které jste si předem odložili stranou. Metličkou vše společně intenzivně míchejte, dokud se mléko dokonale nepropojí s arašídovým základem. Buďte trpěliví, chvíli to potrvá.

propojení melasově tmavé arašídové směsi s mlékem a vinným octem
5

Nyní ve větší míse promíchejte mouku s kypřícím práškem a jedlou sodou.

promísení sypkých ingrediencí
6

Do sypké směsi poté vlijte tekutou, melasově tmavou arašídovou směs a vymíchejte v hladké lité těsto, jehož jedinými hrudkami budou malé kousky arašídů z arašídového másla.

vymíchání melasově tmavého litého těsta
7

Melasově tmavé arašídové těsto rozdělte do formiček na muffiny, které jste předem vyložili papírovými košíčky, a ještě něž je vložíte do předehřáté trouby, ozdobte jejich povrch trochou nahrubo nasekaných arašídů.

Takto ozdobené pak v troubě pečte při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 25–35 minut.

rozdělení těsta do muffinů
ozdobení dortíčků nahrubo nasekanými arašídy

Tipy

  • Velice snadno a jednoduše lze tyto dechberoucí arašídové dortíčky přeměnit ve stejně tak dechberoucí a plně harmonické kešu dortíčky. A to pouze tak, že veškeré arašídově laděné ingredience vyměníte za kešu variantu. Lahodné máslo z kešu oříšků se spolu s nahrubo nasekanými kešu oříšky na povrchu dortíčků zaslouží o jedinečnou, plně harmonickou jemnou chuť.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.