Jak upéct dechberoucí arašídové dortíčky z arašídového másla a třtinové melasy
Plně harmonické a v chuti i vůni intenzivní arašídové dortíčky, ve kterých dominuje spojení arašídového másla, třtinové melasy a voňavé vanilky. Tedy spojení veskrze intenzivních, plně harmonických ingrediencí, díky kterým se klasické základní košíčky přemění v dechberoucí arašídové dortíčky.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete 18 dechberoucích arašídových dortíčků
- 200 ml mléka
- 3 lžičky vinného či jablečného octa
- 150 g arašídového másla
- 200 g třtinového cukru
- 3 lžíce třtinové melasy
- 100 ml oleje
- 2 lžičky vanilkového aroma
- 250 g hladké mouky
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ balíčku kypřícího prášku
- + 50 g nahrubo sekaných nesolených arašídů
Krok 1
První krok přípravy je poměrně netradiční, avšak pro tyto dechberoucí arašídové dortíčky je to krok tradiční a zásadní. Zajistí totiž jejich neuvěřitelnou lehkost a nadýchanost. A proto v misce promíchejte mléko s vinným či jablečným octem a odložte stranou, aby mohl ocet v mléce působit.
Krok 2
V mezidobí v mise utřete povolené arašídové máslo s třtinovým cukrem.
Pro tento recept je lepší použít arašídové máslo „crunchies“, tedy s kousky arašídů, a to zejména kvůli malým kouskům arašídů, díky kterým bude arašídový tón dortíčků mnohem intenzivnější.
Krok 3
Do mísy k arašídově máslové směsi nyní přilijte olej, provoňte vanilkovým aroma a obohaťte třtinovou melasou. Vše pečlivě propracujte do tmavého, voňavého arašídového základu, který již obsahuje veškeré plně harmonické ingredience zajišťující přeměnu klasických základních košíčků do dechberoucích arašídových dortíčků.
Krok 4
Následně do arašídového základu přilijte mléko s octem, které jste si předem odložili stranou. Metličkou vše společně intenzivně míchejte, dokud se mléko dokonale nepropojí s arašídovým základem. Buďte trpěliví, chvíli to potrvá.
Krok 5
Nyní ve větší míse promíchejte mouku s kypřícím práškem a jedlou sodou.
Krok 6
Do sypké směsi poté vlijte tekutou, melasově tmavou arašídovou směs a vymíchejte v hladké lité těsto, jehož jedinými hrudkami budou malé kousky arašídů z arašídového másla.
Krok 7
Melasově tmavé arašídové těsto rozdělte do formiček na muffiny, které jste předem vyložili papírovými košíčky, a ještě něž je vložíte do předehřáté trouby, ozdobte jejich povrch trochou nahrubo nasekaných arašídů.
Takto ozdobené pak v troubě pečte při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 25–35 minut.
- Velice snadno a jednoduše lze tyto dechberoucí arašídové dortíčky přeměnit ve stejně tak dechberoucí a plně harmonické kešu dortíčky. A to pouze tak, že veškeré arašídově laděné ingredience vyměníte za kešu variantu. Lahodné máslo z kešu oříšků se spolu s nahrubo nasekanými kešu oříšky na povrchu dortíčků zaslouží o jedinečnou, plně harmonickou jemnou chuť.