Jak připravit italskou pizza kapsu calzone | recept
Italská pizza kapsa calzone | recept. Italská calzone je plněná kapsa velmi podobná pizze. Připravuje se ze stejného těsta a je možné ji plnit libovolnými ingrediencemi. Výhodou je, že si ji můžete snáze vzít s sebou třeba k obědu do práce. V našem článku naleznete recept, jak tuto jednoduchou pochoutku připravit.
Co je potřeba
Co je potřeba na těsto:
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 hrnek vlažné vody
- 1 lžička olivového oleje
- 2 až 2 a půl hrnku hladké špaldové mouky
- 1 vejce
Na náplň budeme potřebovat:
- 250 g rajčatového pyré
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci třtinového cukru
- sůl, pepř, čerstvé bylinky (na pizzu se skvěle hodí oregano či bazalka)
- šunku, salám, strouhaný sýr
- proužky cibule, černé olivy nebo jiné oblíbené ingredience na obložení
Krok 1
Droždí rozdrobíme do vlažné vody, přidáme cukr a olivový olej a poté do tekutiny postupně zapracujeme špaldovou mouku a lžičku soli. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme pod utěrkou kynout asi 45 minut.
Krok 2
Mezitím připravíme rajčatovou omáčku smícháním rajčatového pyré s prolisovaným česnekem, třtinovým cukrem, solí, pepřem a nasekanými čerstvými bylinkami. Také můžeme nastrouhat sýr a nakrájet další ingredience, kterými budeme kapsy plnit.
Krok 3
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 stejné díly a z každého pak vyválíme tenký kruh. Pláty těsta přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je rajčatovou omáčkou (ne až k okrajům), poklademe šunkou či salámem, posypeme nastrouhaným sýrem, olivami a cibulovými proužky.
Krok 4
Obě kapsy přehneme napůl, okraje uhladíme a důkladně přitiskneme k sobě pomocí vidličky. Pizza kapsy potřeme rozšlehaným vejcem a dáme je péct do trouby vyhřáté na 190 °C zhruba na 20 – 30 minut do zezlátnutí.
Krok 5
Kapsu calzone nakrájíme na kousky a podáváme ji nejlépe teplou, skvěle však chutná i po vychladnutí.
Calzone je možné naplnit také listovým špenátem nebo jinou vhodnou zeleninou, ricottou, krájenými žampiony, mletým masem, chilli papričkami apod.