Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit hovězí maso po burgundsku | recept

Jak připravit hovězí maso po burgundsku | recept

Hovězí maso po burgundsku | recept. Hovězí maso po burgundsku je jídlo, které má svůj původ, jak už název napovídá, ve Francii. Jedná se o hustou tmavě červenou omáčku se šťavnatými plátky hovězího masa. Recept se často liší v detailech, ten náš je inspirován knihou Receptury teplých pokrmů. Příprava je trochu náročnější na čas, o to více ale potom hotové jídlo chutná.

Co je potřeba

  • 1 kg zadního hovězího masa
  • 100 g slaniny
  • plechovka rajského protlaku
  • 250 g kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 zrnek celého pepře
  • 5 kuliček jalovce (lze vynechat)
  • citronová kůra
  • 250 ml červeného vína
  • hladká mouka na zahuštění 
  • tuk na osmahnutí cibule a masa
  • voda
  • lžička cukru
1

Hovězí maso protkneme nakrájenými proužky slaniny tak, aby z ní při porcování masa v každém plátku byly čtverečky. Slaninu dávejte podél masových vláken. Aby se vám lépe pracovalo, můžete slaninu předem zmrazit. Nůž, kterým si připravíte otvor pro slaninu, musí být ostrý a úzký, v mase s ním pootočte, abyste si otvor zvětšili (jde to i prstem, možná o něco lépe). Špikováním maso získá na chuti.

2

Mrkev, petržel a celer očistěte a pokrájejte spolu s cibulí na malé kostky. Kořenovou zeleninu můžete použít i zmrazenou. Zeleninu osmažte na tuku dozlatova, přidejte koření, cukr a na tomto základu zprudka opečte maso.

3

Opečené maso vyjměte a odložte na chvilku stranou. Do hrnce přidejte rajský protlak, citronovou kůru a trochu vody, povařte, vraťte do nádoby maso a za občasného promíchání duste pod poklicí doměkka. V průběhu dušení maso obracejte a dolévejte vodu podle potřeby.

4

Měkké maso vyjměte, šťávu vyduste na tuk a přidejte mouku. Osmahněte ji, zalijte vodou, dobře promíchejte a vařte ještě 20 minut. Před koncem varu přidáme červené víno. Omáčka musí být hustá, víno ji ještě zředí, počítejte s tím a vodu přilévejte opatrně. 

5

Hotovou omáčku přelijte přes cedník na plátky masa (tímto krokem bezpečně odstraníte všechno koření a případné hrudky mouky). Podávejte s vařenou rýží nebo brambory. Přeji dobrou chuť.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit hovězí nadivoko | recept
Jak uvařit hovězí nadivoko | recept
Hovězí nadivoko | recept. V tradiční české kuchyni se víno využívá poměrně málo. Jedním z pokrmů s vínem jako ingrediencí je hovězí nadivoko, kte…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.