Hovězí maso po burgundsku | recept. Hovězí maso po burgundsku je jídlo, které má svůj původ, jak už název napovídá, ve Francii. Jedná se o hustou tmavě červenou omáčku se šťavnatými plátky hovězího masa. Recept se často liší v detailech, ten náš je inspirován knihou Receptury teplých pokrmů. Příprava je trochu náročnější na čas, o to více ale potom hotové jídlo chutná.
Co je potřeba
1 kg zadního hovězího masa
100 g slaniny
plechovka rajského protlaku
250 g kořenové zeleniny
1 cibule
bobkový list
5 kuliček nového koření
10 zrnek celého pepře
5 kuliček jalovce (lze vynechat)
citronová kůra
250 ml červeného vína
hladká mouka na zahuštění
tuk na osmahnutí cibule a masa
voda
lžička cukru
1
Hovězí maso protkneme nakrájenými proužky slaniny tak, aby z ní při porcování masa v každém plátku byly čtverečky. Slaninu dávejte podél masových vláken. Aby se vám lépe pracovalo, můžete slaninu předem zmrazit. Nůž, kterým si připravíte otvor pro slaninu, musí být ostrý a úzký, v mase s ním pootočte, abyste si otvor zvětšili (jde to i prstem, možná o něco lépe). Špikováním maso získá na chuti.
2
Mrkev, petržel a celer očistěte a pokrájejte spolu s cibulí na malé kostky. Kořenovou zeleninu můžete použít i zmrazenou. Zeleninu osmažte na tuku dozlatova, přidejte koření, cukr a na tomto základu zprudka opečte maso.
3
Opečené maso vyjměte a odložte na chvilku stranou. Do hrnce přidejte rajský protlak, citronovou kůru a trochu vody, povařte, vraťte do nádoby maso a za občasného promíchání duste pod poklicí doměkka. V průběhu dušení maso obracejte a dolévejte vodu podle potřeby.
4
Měkké maso vyjměte, šťávu vyduste na tuk a přidejte mouku. Osmahněte ji, zalijte vodou, dobře promíchejte a vařte ještě 20 minut. Před koncem varu přidáme červené víno. Omáčka musí být hustá, víno ji ještě zředí, počítejte s tím a vodu přilévejte opatrně.
5
Hotovou omáčku přelijte přes cedník na plátky masa (tímto krokem bezpečně odstraníte všechno koření a případné hrudky mouky). Podávejte s vařenou rýží nebo brambory. Přeji dobrou chuť.
Hovězí závitky s rýží | recept. Patřím k lidem, pro které je vaření relax. Občas se nechám unést fantazií a zkouším nové kombinace a nápady. Nejvíce s…
Diskuze k článku