Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit fazolový salát s křenem | recept

Jak připravit fazolový salát s křenem | recept

Fazolový salát s křenem | recept. Luštěniny by měly být ve zdravém jídelníčku, podle lékařů, alespoň dvakrát týdně. Jsou bohaté na bílkoviny, fazole jich obsahují až 20 % (vepřové maso okolo 22 %). Abyste zamezili nepříjemným následkům po jejich konzumaci, je důležitá jejich správná příprava. Před vařením se musí namáčet do vody na různě dlouhou dobu, podle druhu. Fazole namáčejte na 8 –12 hodin, třeba přes noc. Vaří se poměrně dlouho a solí se před koncem vaření. Nadýmavé účinky zmírníte přidáním koření např. saturejky nebo majoránky. Práci si ušetříte koupenými vařenými fazolemi v plechu. Zkuste v rámci dietního stravování fazolový salát.

Co je potřeba

  • 200 g vařených fazolí 
  • 3 větší sladkokyselé okurky
  • 1 bílá cibule
  • 50 g šunky nebo libového drůbežího masa
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička rajského protlaku nebo kečupu
  • sůl
  • bílý jogurt podle potřeby
  • strouhaný křen podle chuti
1

Fazole na noc namočíme do vody a druhý den uvaříme doměkka. Fazole mohou být různých barev, salát bude pestřejší. Místo vaření luštěnin doma můžete koupit hotové fazole ve slaném nálevu.

2

Do misky ke studeným fazolím přidejte jemně nakrájenou šunku nebo libové drůbeží maso. Vhodné jsou kuřecí nebo krůtí prsa. Naložené okurky nakrájejte na kousky, stejně tak cibuli a vložte k fazolím a masu do misky. Používám bílou cibuli, protože má jemnější chuť, není tak štiplavá (můžete do salátu přidat i obyčejnou žlutou nebo červenou).

3

Na závěr promíchejte bílý jogurt se solí, protlakem a hořčicí. Směs vmíchejte do základu v misce. Ochuťte strouhaným křenem. Pozor na jeho množství, někteří citlivější jedinci ho špatně snášejí. Salát nechte vychladit a podávejte s celozrnným pečivem. Ozdobit ho můžete syrovou zeleninou nebo zelenou natí (zelenou částí pórku).

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.