Jak připravit fazolový salát s křenem | recept
Fazolový salát s křenem | recept. Luštěniny by měly být ve zdravém jídelníčku, podle lékařů, alespoň dvakrát týdně. Jsou bohaté na bílkoviny, fazole jich obsahují až 20 % (vepřové maso okolo 22 %). Abyste zamezili nepříjemným následkům po jejich konzumaci, je důležitá jejich správná příprava. Před vařením se musí namáčet do vody na různě dlouhou dobu, podle druhu. Fazole namáčejte na 8 –12 hodin, třeba přes noc. Vaří se poměrně dlouho a solí se před koncem vaření. Nadýmavé účinky zmírníte přidáním koření např. saturejky nebo majoránky. Práci si ušetříte koupenými vařenými fazolemi v plechu. Zkuste v rámci dietního stravování fazolový salát.
Co je potřeba
- 200 g vařených fazolí
- 3 větší sladkokyselé okurky
- 1 bílá cibule
- 50 g šunky nebo libového drůbežího masa
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička rajského protlaku nebo kečupu
- sůl
- bílý jogurt podle potřeby
- strouhaný křen podle chuti
Do misky ke studeným fazolím přidejte jemně nakrájenou šunku nebo libové drůbeží maso. Vhodné jsou kuřecí nebo krůtí prsa. Naložené okurky nakrájejte na kousky, stejně tak cibuli a vložte k fazolím a masu do misky. Používám bílou cibuli, protože má jemnější chuť, není tak štiplavá (můžete do salátu přidat i obyčejnou žlutou nebo červenou).
Na závěr promíchejte bílý jogurt se solí, protlakem a hořčicí. Směs vmíchejte do základu v misce. Ochuťte strouhaným křenem. Pozor na jeho množství, někteří citlivější jedinci ho špatně snášejí. Salát nechte vychladit a podávejte s celozrnným pečivem. Ozdobit ho můžete syrovou zeleninou nebo zelenou natí (zelenou částí pórku).
Diskuze k článku