Jak připravit fazolový salát s křenem | recept
Fazolový salát s křenem | recept. Luštěniny by měly být ve zdravém jídelníčku, podle lékařů, alespoň dvakrát týdně. Jsou bohaté na bílkoviny, fazole jich obsahují až 20 % (vepřové maso okolo 22 %). Abyste zamezili nepříjemným následkům po jejich konzumaci, je důležitá jejich správná příprava. Před vařením se musí namáčet do vody na různě dlouhou dobu, podle druhu. Fazole namáčejte na 8 –12 hodin, třeba přes noc. Vaří se poměrně dlouho a solí se před koncem vaření. Nadýmavé účinky zmírníte přidáním koření např. saturejky nebo majoránky. Práci si ušetříte koupenými vařenými fazolemi v plechu. Zkuste v rámci dietního stravování fazolový salát.
Co je potřeba
- 200 g vařených fazolí
- 3 větší sladkokyselé okurky
- 1 bílá cibule
- 50 g šunky nebo libového drůbežího masa
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička rajského protlaku nebo kečupu
- sůl
- bílý jogurt podle potřeby
- strouhaný křen podle chuti
Krok 1
Fazole na noc namočíme do vody a druhý den uvaříme doměkka. Fazole mohou být různých barev, salát bude pestřejší. Místo vaření luštěnin doma můžete koupit hotové fazole ve slaném nálevu.
Krok 2
Do misky ke studeným fazolím přidejte jemně nakrájenou šunku nebo libové drůbeží maso. Vhodné jsou kuřecí nebo krůtí prsa. Naložené okurky nakrájejte na kousky, stejně tak cibuli a vložte k fazolím a masu do misky. Používám bílou cibuli, protože má jemnější chuť, není tak štiplavá (můžete do salátu přidat i obyčejnou žlutou nebo červenou).
Krok 3
Na závěr promíchejte bílý jogurt se solí, protlakem a hořčicí. Směs vmíchejte do základu v misce. Ochuťte strouhaným křenem. Pozor na jeho množství, někteří citlivější jedinci ho špatně snášejí. Salát nechte vychladit a podávejte s celozrnným pečivem. Ozdobit ho můžete syrovou zeleninou nebo zelenou natí (zelenou částí pórku).