Jak připravit dokonale křupavé hranolky v horkovzdušné fritéze?
V posledních letech se stalo trendem připravovat si pokrmy zdravěji, a to i tam, kde jsme dříve používali běžnou fritézu či obyčejný pekáč s olejem vložený do trouby. Smažené pokrmy jsou chutné, ale ne zdravé. A právě horkovzdušná fritéza nabízí řešení. S ní lze připravit jídla chutná a zdravější, a to i v případě, že přijdou na řeč oblíbené hranolky. Jak je ale připravit, aby byly lahodné a křupavé a chutnaly i těm nejnáročnějším strávníkům – větším dětem?
Dejte si záležet při výběru brambor i přípravě
Horkovzdušná fritéza, tak jako každý jiný spotřebič, sama o sobě neumí zázraky. Je nutné vědět, jak s ní pracovat a u hranolků pak také, jaké brambory zvolit, aby byl výsledek takový, jak si ho představujeme. K přípravě hranolků bychom měli volit moučné odrůdy brambor s nižším obsahem vody. Poté, co je nakrájíme na hranolky, je důležité propláchnout je ve studené vodě, a to proto, abychom odstranili škrob.
Výborné je před použitím fritézy hranolky chvíli povařit v osolené vodě. Pro dosažení křupavosti je dobré přidat do vody lžičku sody bikarbony. Tím dojde ke zvýšení pH vody. Povrch brambor se stane křehčím a křupavějším, vaření probíhá rovnoměrněji, brambory se také méně lepí k sobě. Dokonce i zlatavá barva bude hezčí díky vyššímu pH vody. Povrch bude křupavý a uvnitř budou hranolky hezky jemné.
Na fritézu pomalu
Aby byly hranolky z fritézy TOP, je nutné použít přiměřené množství oleje, takže 1 – 2 lžíce na porci. Pozor i na správné naplnění koše fritézy, tedy nepřeplnit jej. Jen tak bude mít horký vzduch možnost rovnoměrně opéct každý hranolek. Během přípravy můžete hranolky několikrát v koši protřepat, aby se propekly ze všech stran.
Stejně tak nespěchejte se smažením samotným. Nejlepší je nastavit fritézu na teplou kolem 180 – 200 °C. Smažení hranolků při ní trvá asi 18 minut. V případě, že ke konci sažení nejsou hranolky správně křupavé, můžete přidat teplotu nebo je nechat ve fritéze o trochu déle.
I závěr je důležitý. Solení hranolků provádíme hned po vyndání z fritézy, kdy je přesypeme do mísy a raději méně, než více posolíme a v míse je „proházíme“. Je lepší postupné přisolování, než přesolení.
Jestliže budete postupovat dle našich rad, jistě se vám hranolky z horkovzdušné fritézy dokonale povedou.
Diskuze k článku