Jak připravit čokoládový dort s karamelem a šlehačkou | recept
Čokoládový dort s karamelem a šlehačkou | recept. Pokud zrovna nepatříte k dietářům, tak vyzkoušejte následující recept na úžasný čokoládový dort. Jeho příprava vyžaduje trochu trpělivosti, ale úžasná chuť tohoto dezertu vaše úsilí odmění. Výhodou čokoládového dortu je, že je nepečený, korpus tvoří rozdrcené sušenky a máslo, čokoládový krém připravíte z mléka, čokolády, žloutků, škrobu, cukru a želatiny. Prubířským kamenem je pak příprava domácího karamelu, to vyžaduje větší dávku soustředění, ale jde to zvládnout. Vše korunuje šlehačka, kterou dort můžete ozdobit podle vlastní fantazie.
Co je potřeba
Na těsto budeme potřebovat:
- 200 g kakaových máslových sušenek
- 1-2 lžíce kakaa na posypání
- 110 g změklého másla
Na karamel si připravíme:
- 120 g cukru krupice
- 125 ml šlehačky
Na čokoládový krém si přichystáme:
- 600 ml plnotučného mléka
- 350 g hořké čokolády
- 4 plátky želatiny
- 2 žloutky
- 30 g cukru krupice
- 1 lžíci kukuřičného škrobu
- 250 ml 33% smetany a kakao na ozdobu
Nejprve si vymažeme kulatou pečicí formu máslem nebo jiným tukem. Máslo na korpus nakrájíme na kostičky a necháme při pokojové teplotě povolit. Sušenky rozemeleme na prášek, přidáme změklé máslo a zpracujeme na těsto. Těsto pak namačkáme do formy, vytvoříme jím i vysoké okraje, důkladně upěchujeme a necháme ztuhnout v chladu.
Následuje asi nejtěžší část receptu. Cukr nasypeme na silnostěnnou nejlépe nepřilnavou pánev, pozvolna necháme karamelizovat. Jakmile cukr získá světle hnědou barvu, stáhneme ho z ohně a opatrně přiléváme šlehačku, pozvolna ji zašleháme. Pokud byste to udělali příliš rychle, karamel se vám srazí. V tom případě je třeba ho znovu rozehřát a zvolna rozmíchat sražené kousky. Ty nejtvrdší případně vyhodit. Šlehačku rozmíchanou s cukrem pomalu vaříme, až se ze směsi stane hladký karamel. Hotový karamel necháme trochu zchladit a poté ho nalijeme na dno formy. Opět odložíme na chladné místo.
Mléko nalijeme do hrnce, přisypeme čokoládu nalámanou na kostičky a necháme pozvolna rozpouštět, je potřeba časté míchání. Jakmile se z mléka stane čokoládové mléko, pomalu ho naléváme ke žloutkům, stále mícháme, aby se nám krém nesrazil. Krém pak zpátky vrátíme do hrnce a na mírném plameni mícháme do zhoustnutí. Poté hrnec stáhneme z plotny a do krému přidáme nabobtnalou a vyždímanou želatinu.
Diskuze k článku