Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit čínskou sladkokyselou polévku | recept

Jak připravit čínskou sladkokyselou polévku | recept

Čínská sladkokyselá polévka | recept. Také máte rádi pálivou polévku, kterou si můžete dopřát téměř v každé asijské restauraci či bistru? Zkuste si tuto polévku uvařit doma a použít ingredience dle své chuti. Polévka se dá připravit i bez masa. Její příprava je navíc velmi jednoduchá a rychlá. Jak připravit čínskou sladkokyselou polévku, se dozvíte v našem článku.

Co je potřeba

Co je potřeba:

  • 1 balení tofu
  • 1/2 litru kuřecího (případně zeleninového) vývaru
  • 2 lžíce rýžového nebo bílého vinného octa
  • 2 lžíce kvalitní sojové omáčky
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 1 větší vejce
  • 1 mrkev
  • čerstvé či sušené houby (např. shiitake, jidášovo ucho, hlíva ústřičná apod.)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce solamylu
  • trocha rostlinného oleje
  • sůl, pepř, chilli koření či omáčka dle chuti, bylinky
1

A jaký je postup?

Nejprve důkladně osušíme tofu pomocí ubrousku či utěrky. Nejlepší je zabalit tofu do několika vrstev papírových ubrousků a alespoň na půl hodiny jej zatížit např. těžkým hrncem či pánví.

Poté tofu nakrájíme na zhruba centimetrové kostičky. V hrnci rozpalte rostlinný olej a osmažte na něm kousky tofu ze všech stran, poté přidejte pokrájené houby a na nudličky nakrájenou očištěnou mrkev a krátce opečte.

2

Potom vše zalijte vývarem, ochuťte solí, pepřem, chilli kořením či omáčkou, octem, sojovou omáčkou a cukrem a polévku nechejte asi 15 minut povařit pod pokličkou na mírném ohni.

3

Před koncem vaření vmíchejte do polévky solamyl rozmíchaný s trochou vody. Nakonec v polévce rozmíchejte vejce a nechte ji ještě asi minutu povařit.

4

Polévku podáváme dozdobenou třeba čerstvými bylinkami a pokrájenou chilli papričkou.

Tipy

  • Tofu lze v polévce nahradit (případně doplnit) kuřecím masem, použijte nejlépe prsa.
  • Do polévky můžete přidat také pokrájené bambusové výhonky.
  • Sušené houby je třeba před vařením alespoň na půl hodiny namočit do studené vody.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit běloruský boršč | recept
Jak uvařit běloruský boršč | recept
Běloruský boršč | recept. Boršč je původem východoevropská hustá polévka. Vaří se v Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku, ale také třeba v Polsku a Bulhars…
Jak připravit chřest (špargl) | rady
Jak připravit chřest (špargl) | rady
Jak připravit chřest (špargl) | rady. Chřest je vytrvalá rostlina, která se pěstuje na jednom stanovišti, v tzv. hrůbcích, až 15 let. Sklízí se až tře…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.