Jak připravit čínskou sladkokyselou polévku | recept
Čínská sladkokyselá polévka | recept. Také máte rádi pálivou polévku, kterou si můžete dopřát téměř v každé asijské restauraci či bistru? Zkuste si tuto polévku uvařit doma a použít ingredience dle své chuti. Polévka se dá připravit i bez masa. Její příprava je navíc velmi jednoduchá a rychlá. Jak připravit čínskou sladkokyselou polévku, se dozvíte v našem článku.
Co je potřeba
Co je potřeba:
- 1 balení tofu
- 1/2 litru kuřecího (případně zeleninového) vývaru
- 2 lžíce rýžového nebo bílého vinného octa
- 2 lžíce kvalitní sojové omáčky
- 2 lžičky třtinového cukru
- 1 větší vejce
- 1 mrkev
- čerstvé či sušené houby (např. shiitake, jidášovo ucho, hlíva ústřičná apod.)
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce solamylu
- trocha rostlinného oleje
- sůl, pepř, chilli koření či omáčka dle chuti, bylinky
Krok 1
A jaký je postup?
Nejprve důkladně osušíme tofu pomocí ubrousku či utěrky. Nejlepší je zabalit tofu do několika vrstev papírových ubrousků a alespoň na půl hodiny jej zatížit např. těžkým hrncem či pánví.
Poté tofu nakrájíme na zhruba centimetrové kostičky. V hrnci rozpalte rostlinný olej a osmažte na něm kousky tofu ze všech stran, poté přidejte pokrájené houby a na nudličky nakrájenou očištěnou mrkev a krátce opečte.
Krok 2
Potom vše zalijte vývarem, ochuťte solí, pepřem, chilli kořením či omáčkou, octem, sojovou omáčkou a cukrem a polévku nechejte asi 15 minut povařit pod pokličkou na mírném ohni.
Krok 3
Před koncem vaření vmíchejte do polévky solamyl rozmíchaný s trochou vody. Nakonec v polévce rozmíchejte vejce a nechte ji ještě asi minutu povařit.
Krok 4
Polévku podáváme dozdobenou třeba čerstvými bylinkami a pokrájenou chilli papričkou.
- Tofu lze v polévce nahradit (případně doplnit) kuřecím masem, použijte nejlépe prsa.
- Do polévky můžete přidat také pokrájené bambusové výhonky.
- Sušené houby je třeba před vařením alespoň na půl hodiny namočit do studené vody.