Jak postupovat při sterilování | rady
Jak postupovat při sterilování | rady. Chystáte se připravit ovocný kompot? Sterilované ovoce je vždy vítaným zpestřením v kuchyni. Tady je pár základních rad jak sterilovat krok za krokem.
Sklenice a víčka umyjeme, opláchneme a vyvaříme. Pak je necháme okapat nebo osušíme v horké troubě. Neutíráme.
Sklenice naplníme ovocem, zeleninou nebo houbami, zalijeme nálevem a víčko upevníme hlavicí nebo zašroubujeme. Nedotahujeme do konce.
Na chráněné dno zavařovacího hrnce naskládáme sklenice, zalijeme je nejméně do 1/4, nejvýše do poloviny výšky vodou.
Použijeme- li teplý nálev, může být voda v hrnci horká. Zkrátíme tak dobu zahřívání na teplotu potřebnou ke sterilaci, čímž se uchová více vitamínů.
Hrnec zakryjeme. Vodu rychle uvedeme do varu a sledujeme teplotu a čas, které se u jednotlivých druhů ovoce a zeleniny liší.
Po ukončení sterilace sklenice vyjmeme na podložku, která nesmí být studená. Můžeme je také ochladit doléváním studené vody do hrnce, ta však nesmí přijít na sklenice, protože by praskly.
Sklenice hned dotáhneme. Po zchlazení sklenice obrátíme dnem vzhůru, čímž prověříme, zda těsní.
Sklenice opatříme štítkem s názvem a datem a uložíme v suchu a chladnu.
Tipy
Další metodou je zavařování v páře nebo sterilizace mimo obal.
Diskuze k článku