Přejít k hlavnímu obsahu

Jak naklíčit semínka v PET lahvi | Jak na zdravé klíčky

Jak naklíčit semínka v PET lahvi | Jak na zdravé klíčky

Jak naklíčit semínka v PET lahvi | Jak na zdravé klíčky. Konzumace klíčků není, jak by se mohlo zdát, „módní vlnou“. Již ve starověké Číně se jimi léčily různé nemoci. Klíčky obsahují množství vitaminů (A, B, C, D, E, K), minerálních látek, stopových prvků, enzymů, bílkovin aj. Klíčky jsou lehce stravitelné, chuťově různorodé a snadno je vypěstujete doma s minimální námahou a investicí. Ke klíčení se hodí semínka mnoha druhů plodin, vždy ale musí jít o osivo nemořené. Semena čočky, hrachu, soji, fazolí mungo, slunečnice se dobře nakličují v PET lahvi. Jak na to, poradí následující postup.

Co je potřeba

  • semena ke klíčení (k dostání v obchodech se zdravou výživou)
  • plastová lahev
  • nůžky
1

V plastové nápojové lahvi nejlépe klíčí velká semena – hrách, fazole mungo, soja, slunečnice, čočka. Semena před klíčením propláchneme a namočíme alespoň na 12 hodin do vody, aby nabobtnala. Horní část lahve pomocí nože nebo nůžek odstraníme v místech, kde se začíná rozšiřovat. Do dna ostrým hřebem prorazíme několik děr potřebných pro odtok vody. Čím více otvorů bude, tím lépe se bude hmota proplachovat. 

2

Do připravené lahve nasypeme hrst semen. Nenecháváme jich klíčit příliš mnoho, abychom neměli problémy s jejich rychlou spotřebou. Skladováním jejich kvalita klesá. Lahev postavíme na misku a postavíme na místo s teplotou 18-22 °C a vyšší vzdušnou vlhkostí. Ideální je koupelna nebo kuchyně. Klíčit semena necháme na tmavém místě.

3

Nejméně dvakrát denně klíčící semena proplachujeme tekoucí vodou. Soju musíme proplachovat častěji, v literatuře se doporučuje až 6x denně. V lahvi nesmí zůstávat voda, vedla by k rozvoji plísní a kvasinek, jež by nám znehodnotily celý obsah. Již druhý den se začínají objevovat klíčky.

4

Klíčky vyrostou asi za 4–6 dnů, slunečnici to trvá až 10 dní. Klíčky se konzumují při dosažené velikosti 3–5 mm, nesmí se objevit kořínek, který zhoršuje chuťové vlastnosti. Máme-li zájem o zelené lístečky, přendáme lahev na 1-2 dny na světlo. V zelených lístečcích bude navíc chlorofyl. Lahev musíme rozříznout, hmota je kompaktní a jiným způsobem nelze vyjmout. Klíčky propláchneme na sítu a necháme asi hodinu oschnout. Pak se mohou přidat do studených i teplých jídel.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.