Jak na vánoční medové sušenky s černorybízovou marmeládou | recept
Vánoční medové sušenky s černorybízovou marmeládou | recept. Recept na medové sušenky je velice jednoduchý a přitom efektní. Těsto připomíná těsto perníkové a díky marmeládě z černého rybízu získají sušenky výraznou a specifickou chuť. Správně skladované sušenky vydrží i několik týdnů, navíc se časem rozleží a chutnají ještě lépe. Pokud sušenky nesníte přes vánoční svátky, můžete si je vzít ještě v novém roce ke svačině.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžičku jedlé sody
- 2 lžičky skořice
- 120 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 4 lžíce medu
Na dokončení si připravíme:
- cca 100 g černorybízové marmelády (běžně k dostání v některých supermarketech, případně ji můžete zaměnit za obyčejnou rybízovou)
- trochu rumu na rozmíchání
V prvním kroku si přichystáme všechny suroviny na kuchyňskou linku, necháme je chvíli stát, aby měly pokojovou teplotu. V hlubší míse vyšleháme vejce s medem a cukrem do pěny. Následně přisypeme prosátou hladkou mouku, jedlou sodu a skořici. Všechny suroviny zpracujeme na vláčné a hladké těsto. Je potřeba opravdu důkladně těsto hníst, aby se všechny ingredience propojily a medová chuť se rovnoměrně rozmístila.
Těsto necháme hodinu odležet v lednici, případně vydrží v chladu i dva dny. Následně na vál nasypeme trochu hladké mouky, část těsta odloupneme a rukama vyválíme "hada", poté nožem nakrájíme na stejně velké kousky.
Nakrájené těsto pokládáme na vymazaný plech. Dnem malé skleničky (použít můžeme třeba panáka), nebo víčkem od pet lahve vytvoříme důlek v každém kousku.
Rybízovou marmeládu rozmícháme s trochou rumu, získá tak lehce navinulou vůni a chuť. Lžičkou klademe marmeládu do každého důlku.
Troubu předehřejeme na teplotu 170 °C. Medové sušenky pečeme asi 15 minut, hotové jsou, jakmile začnou zlátnout. Uchováme je v chladu.
Diskuze k článku