Jak na šlehačkový dezert à la tiramisu | recept na nepečený zákusek
Jak na šlehačkový dezert à la tiramisu | recept na nepečený zákusek. Záměrně nechci nazývat následující dezert tiramisu. Do tohoto italského zákusku se má správně dávat mascarpone. Na mě je ale jeho chuť příliš hutná, takže ho při přípravě moučníků a dortů nepoužívám. U nás doma pak hrají prim šlehačkové dezerty všeho druhu, proto jsem si zvykla dělat naše „tiramisu“ právě se šlehačkou. Navíc mám pro vás tip, jak připravit tento zákusek i v dětské verzi.
Co je potřeba
- 2 kelímky šlehačky
- 200 g cukrářských piškotů (většinou se prodávají po 400 g)
- 1 šálek silné kávy
- kakao
- 2 ztužovače šlehačky (není zcela nezbytné)
Do hranaté nádoby, nejlépe skleněné, vyskládáme piškoty. Na ty po lžičkách lijeme kávu, aby se nasákly. Není však třeba rozmočit je úplně. Právě nyní využijeme průhlednost nádoby, když ji opatrně zvednete nad hlavu, uvidíte, jak moc se piškoty nasákly. Stačí, aby se na okrajích mírně objevilo, že prosakuje káva. Na vrstvu piškotů pak natřeme asi 2 třetiny šlehačky.
Tipy
Pokud chcete tento dezert à la tiramisu přichystat pro děti, použijte místo kávy kakao, ideálně jen lehce slazené, Granko není vhodné. Povrch pak posypeme právě Grankem, je pro děti chutnější, než hořké kakao.
Diskuze k článku