Jak na rybízové víno
Ze všech ovocných vín se těší největší oblibě a může si ho doma udělat vlastně každý, kdo má pár keříků rybízu a chladnější sklípek – zkuste si udělat rybízové víno i vy! Jeho příprava není složitá, ale je napínavá díky dlouhému čekání při kvašení. O to většího překvapení se pak dočkáte při své první domácí degustaci!
Co je potřeba
- 3 l šťávy z rybízu – potřebujete na ni asi 4,5 kg červeného rybízu (pokud máte i černý, dejte jednu třetinu váhy černého rybízu – víno pak bude mít tmavší barvu a plnější chuť)
- 2,5 kg cukru
- 2 sáčky živné soli
- 1 lahvička tekutých kvasinek
- 4 litry vody
- desetilitrový demižon s kvasnou zátkou
Do 4 l vody nasypte všechen cukr a nechte projít varem. Pak spolu s rybízovou šťávou přelijte do čistého desetilitrového demižonu a přidejte živnou sůl a kvasinky. Směs dobře promíchejte a demižon umístěte na chladné místo (asi 17 stupňů) bez přímého slunečního svitu.
Nejprve se kvašení projeví vznikem pěny, která za čas opadne. V tu chvíli můžete objem doplnit vodou. Asi po čtyřech týdnech kvašení přelijte víno do jiného demižonu tak, aby se co nejméně zvířil kal a kvasinky u dna. Nový demižon uzavřete kvasnou zátkou a nechte pracovat asi dva měsíce. Pak je víno konečně hotové a vy ho můžete přelít do lahví, skladovat v chladnu a radovat se, jak se vám povedlo.
Varování
Pokud máte rybíz hodně sladký nebo naopak kyselý, upravte podle toho množství cukru.
Diskuze k článku