Malinové bezé | recept. S bezé jsem se poprvé setkala v jedné vyhlášené kavárně v našem městě. Trochu jsem zapátrala v kuchařkách a zjistila jsem, že se nejedná o nijak těžký dezert. Vyzkoušela jsem ho proto připravit a ukázalo se, že jde o velice variabilní a snadný recept. Ovoce můžete měnit dle sezóny a chuti. Vyhrát si můžete i s tvary, fantazii se meze nekladou. Základem je bílkový ořechový korpus, šlehačka a ovoce. Dezert je lehký, skvěle se hodí i do parného letního počasí.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
250 g bílků (přibližně 7 vajec)
200 g krupicového cukru
špetka soli
80 g hladké mouky
50 g lískových ořechů
moučkový cukr na poprášení
500 ml smetany ke šlehání
250 g malin
1
V prvním kroku oddělíme bílky od žloutků a žloutky uložíme v chladu v dobře uzavřené skleničce. Je však třeba rychle je spotřebovat. Bílky poté zvážíme, abychom dostali opravdu požadované množství. Následně je se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Když je sníh skoro hotový zašleháme do něj ještě cukr.
2
Lískové ořechy rozemeleme najemno. Následně je přimícháme opatrně spolu s moukou do sněhu, aby nespadl. Pekáč vyložíme pečicím papírem. Bílkovou hmotu rozetřeme do rovnoměrné vrstvy.
3
Plech vložíme do trouby rozehřáté na 250 °C. Pečeme asi 10 minut, dokud korpus nezrůžoví. Poté ho vyjmeme z trouby a necháme zcela zchladnout.
4
Mezitím si přichystáme náplň. Vychlazenou smetanu vyšleháme do tuha. Pokud byste měli strach, aby šlehačka držela nebo potřebujete dezert uchovat do dalšího dne, můžete do ní zašlehat dva ztužovače.
5
Maliny opereme a osušíme. Hotový bílkový korpus rozřízneme v polovině. Opatrně odložíme vrchní plát. Pokud byste měli strach, aby se plát vcelku nepotrhal, můžete korpus nejprve v polovině překrojit a teprve potom každou polovinu opatrně podélně rozřízněte.
6
Spodní díl korpusu potřeme polovinou šlehačky, rovnoměrně poklademe malinami a pokračujeme druhým dílem korpusu, následně zakončíme další vrstvou šlehačky, můžeme lehce poprášit moučkovým cukrem. Uchováváme v chladu. Ostrým nožem krájíme na řezy a podáváme.
Malinový koláč s vaječným likérem | recept. Podle následujícího receptu si upečete skvělý ovocný koláč s nezaměnitelnou vůní vaječného likéru. Koláč j…
Tvarohovo-malinový moučník v dortové formě | recept. Tento snadný a efektní moučník je volnou variací na populární cheesecake. Korpus z rozmačkaných m…
Kynuté řepánky s mákem | recept. Řepánky jsou typickou podzimní pochoutkou v Polabí, kde se pěstuje velké množství řepy cukrovky. Právě nastala jejich…
Koláč s blumami | recept. Ovocné koláče všeho druhu prostě k letním měsícům neodmyslitelně patří. Proto není na škodu mít v rukávu více různých recept…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku