Jak na malinové bezé | recept
Malinové bezé | recept. S bezé jsem se poprvé setkala v jedné vyhlášené kavárně v našem městě. Trochu jsem zapátrala v kuchařkách a zjistila jsem, že se nejedná o nijak těžký dezert. Vyzkoušela jsem ho proto připravit a ukázalo se, že jde o velice variabilní a snadný recept. Ovoce můžete měnit dle sezóny a chuti. Vyhrát si můžete i s tvary, fantazii se meze nekladou. Základem je bílkový ořechový korpus, šlehačka a ovoce. Dezert je lehký, skvěle se hodí i do parného letního počasí.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 250 g bílků (přibližně 7 vajec)
- 200 g krupicového cukru
- špetka soli
- 80 g hladké mouky
- 50 g lískových ořechů
- moučkový cukr na poprášení
- 500 ml smetany ke šlehání
- 250 g malin
Krok 1
V prvním kroku oddělíme bílky od žloutků a žloutky uložíme v chladu v dobře uzavřené skleničce. Je však třeba rychle je spotřebovat. Bílky poté zvážíme, abychom dostali opravdu požadované množství. Následně je se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Když je sníh skoro hotový zašleháme do něj ještě cukr.
Krok 2
Lískové ořechy rozemeleme najemno. Následně je přimícháme opatrně spolu s moukou do sněhu, aby nespadl. Pekáč vyložíme pečicím papírem. Bílkovou hmotu rozetřeme do rovnoměrné vrstvy.
Krok 3
Plech vložíme do trouby rozehřáté na 250 °C. Pečeme asi 10 minut, dokud korpus nezrůžoví. Poté ho vyjmeme z trouby a necháme zcela zchladnout.
Krok 4
Mezitím si přichystáme náplň. Vychlazenou smetanu vyšleháme do tuha. Pokud byste měli strach, aby šlehačka držela nebo potřebujete dezert uchovat do dalšího dne, můžete do ní zašlehat dva ztužovače.
Krok 5
Maliny opereme a osušíme. Hotový bílkový korpus rozřízneme v polovině. Opatrně odložíme vrchní plát. Pokud byste měli strach, aby se plát vcelku nepotrhal, můžete korpus nejprve v polovině překrojit a teprve potom každou polovinu opatrně podélně rozřízněte.
Krok 6
Spodní díl korpusu potřeme polovinou šlehačky, rovnoměrně poklademe malinami a pokračujeme druhým dílem korpusu, následně zakončíme další vrstvou šlehačky, můžeme lehce poprášit moučkovým cukrem. Uchováváme v chladu. Ostrým nožem krájíme na řezy a podáváme.