Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct koláč s blumami | recept

Jak upéct koláč s blumami | recept

Koláč s blumami | recept. Ovocné koláče všeho druhu prostě k letním měsícům neodmyslitelně patří. Proto není na škodu mít v rukávu více různých receptů, které můžeme kombinovat s různými druhy ovoce. Podle tohoto receptu si připravíme báječný křehký koláč s hedvábným smetanovým krémem, který se lehce vpije do korpusu a zároveň se báječně pojí i s rozpečeným ovocem.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat: Na těsto si připravte:

  • 150 g másla nebo hery
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • lžička kypřicího prášku
  • 1 žloutek

Na náplň si přichystejte:

  • 1 zakysanou smetanu
  • 2 bílé jogurty
  • 1 žloutek
  • 2–3 lžíce moučkového cukru či podle chuti
  • 500 g blum, mirabelek, atd.
1

Nejprve si přichystáme těsto. Máslo nakrájíme na tenké plátky a necháme ho při pokojové teplotě trochu změknout. Žloutek vyklepneme do hlubší misky, přisypeme cukr a šleháme do pěny. Potom postupně přidáváme máslo a šleháme dál, dokud nevznikne hladký krém.

2

Nakonec přisypeme prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem a vypracujeme tužší těsto. To zabalíme do fólie a necháme těsto odpočinout přibližně půl hodiny v lednici.

3

Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu vymažeme lehce máslem. Potom do ní vložíme těsto a postupně ho rukama vymačkáváme do celé šířky a lehce přizvedneme okraje (případně těsto vyválíme do potřebné velikosti válečkem). Následně těsto propícháme vidličkou a vložíme do rozpálené trouby.

4

Těsto pečeme 10 minut, mezitím si připravíme náplň. Jogurty i zakysanou smetanu společně smícháme. Smetanovou směs osladíme dle chuti. Potom do ní přimícháme žloutek. .

5

Blumy nebo mirabelky, případně jiné podobné ovoce, vypeckujeme a propláchneme. Ovoce nakrájíme na plátky.

6

Jakmile se těsto začne zbarvovat dozlatova, vyjmeme ho z trouby. Nalijeme na něj smetanovou směs a poklademe ovocem. Koláč vrátíme zpět do trouby a pečeme dalších přibližně 20 minut, až ovoce změkne a smetanová náplň se zpevní. Koláč podáváme vlažný nakrájený na řezy.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.