Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na křehce jemné arašídové koláčky | vyzkoušený recept

ak na křehce jemné arašídové koláčky | vyzkoušený recept

Na pohled něžné, křehké a jemné, přitom však v chuti intenzivní a plné. Tyto arašídy prostoupené a patřičně k tomu intenzivně voňavé koláčky jsou navíc až neuvěřitelné jednoduché a rychlé. Máslově jemné těsto je zde pouze jednoduše arašídy doplněné a před pečením v arašídech obalené.

Co je potřeba

Množství surovin odpovídá přibližně 50 křehkým a jemným arašídovým koláčkům

  • 130 g hladké mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 120 g nesolených arašídů
  • 80 g nesolených arašídů na obalení jemných koláčků před pečením
1

Vypracování máslově jemného těsta je až neuvěřitelně rychlé a jednoduché, kdy stačí ve vhodné nádobě elektrickými metlami vyšlehat povolené máslo s cukrem a žloutkem, a to do třené, máslově jemné pěny.

zpracování másla, cukru a žloutku do máslově jemné pěny
2

Poté do jemné máslové pěny přisypejte a zapracujte mouku s jemně mletými arašídy. Vznikne tím jemné těsto, které bude krásně vláčné, měkké, nelepivé a tvárné.

přidání arašídů a mouky do máslové pěny
3

Nyní z připraveného, arašídy provoněného jemného těsta tvořte v dlaních malé kuličky a rovnou je obalujte v jemně mletých arašídech určených k ozdobení, respektive obalení.

Při obalování jednotlivých kuliček arašídy do kuličky lehce vmáčkněte, aby po upečení zbytečně z koláčku neopadávaly, ale hezky se s koláčkem spekly.

Takto jednoduše a rychle připravené kuličky následně skládejte na plech s pečicím papírem, přičemž mezi nimi zachovejte určité rozestupy. Z kuliček se během pečení stanou placičky, respektive křehké a jemné koláčky. Plech s arašídovými kuličkami vložte do předehřáté trouby na 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150 ˚C) a pečte 20–25 minut. Jakmile koláčky začnou po okrajích zlátnout a z trouby se line intenzivní arašídová vůně, koláčky z trouby vyndejte, sejměte z plechu a na mřížce nechejte vychladnout.

tvarování kuliček a jejich obalení v mletých arašídech
pečení křehce jemných arašídových koláčků

Tipy

  • Stejně jemných a křehkých koláčků dosáhnete i se zakomponováním lehce nasládlých kešu oříšků, které navíc dávají větší prostor k vyniknutí máslově jemného těsta, s nímž lépe chuťově splynou.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.