Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na kakaové, ořechovo-datlové kostky s tvarohovo-kokosovou nádivkou | recept bez lepku

Jak na kakaové, ořechovo-datlové kostky s tvarohovo-kokosovou nádivkou | recept bez lepku

Bez lepku, bez pečení, jen chvilka chlazení a po nakrájení výjimečné pochutnání. Tato šťavnatá, medem oslazená a barevně vyladěná jednohubková kostka je cukrovinkou, která oslní plnou, dokonale harmonickou chutí intenzivních ořechů, sladkých datlí a výrazného kokosu.

Co je potřeba

Uvedené množství surovin odpovídá plechu či formě o velikosti 20 x 30 cm

Na ořechovo-datlový základ:

  • 200 g vlašských ořechů
  • 200 g kešu ořechů
  • 200 g sušených datlí bez pecky
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 3–4 lžíce tmavého kakaa

Na tvarohovo-kokosovou nádivku:

  • 1 tvaroh v alobalu
  • 1 vanička plnotučného tvarohu (250 g)
  • 4 lžíce tekutého medu
  • 8 lžic strouhaného kokosu

+ strouhaný kokos na posypání

1

Oba druhy ořechů promíchejte v misce a přelijte vařící vodou tak, aby byly zcela ponořené. Takto nechejte alespoň 2 hodiny máčet. Ořechy tím krásně změknout a snáze se pak rozmixují v hladkou pastu.

namáčení ořechů
2

Stejně tak namáčejte i na kousky nakrájené datle, ovšem v jejich případě je zalijte horkým černým čajem.

namáčení sušených datlí
3

Poté vodu z ořechů i čaj z datlí slijte, avšak zbytečně neokapávejte. Tekutinu zbylou na dně misek můžete následně využít při mixování, pokud by hmota byla příliš tuhá.

Po částech pak spolu ořechy a datle rozmixujte do co nejhladší konzistence.

mixování suchých plodů
4

Do rozmixované ořechovo-datlové pasty přidejte kakao s medem. Je-li hmota v tuto chvíli výrazně tuhá a sušší, přidejte 1–2 lžíce vody nebo rumu.

ořechovo-datlová pasta smíchaná s medem
5

Tmavé, poměrně lepkavé těsto poté urovnejte a dlaní upěchujte do formy vyložené pečicím papírem a odložte do lednice.

roztírání těsta do formy
6

V misce dohladka vymíchejte oba tvarohy s medem.

míchání tvarohu s medem
7

Pak promíchejte s kokosem.

tvarohová směs s kokosem
8

Takto připravenou nádivku v rovnoměrné vrstvě rozetřete na ořechovo-datlový základ ve formě a stěrkou uhlaďte.

roztírání tvarohové nádivky na korpus
9

Na úplný závěr povrch zasypte strouhaným kokosem, dlaní jej k tvarohové nádivce lehce přitiskněte a dejte do druhého dne chladit do lednice. Až teprve pak krájejte na drobné řezy velikosti sousta a vychutnejte si tuto luxusní cukrovinku bez lepku.  Skladujte v lednici 

 

konečné posypání strouhaným kokosem

Tipy

Chutnou kombinací ořechů přidanou do základu těchto na kostky nakrájených bezlepkových řezů je spojení luxusních pekanů s mandlemi. Rovněž datlový sirup použitý místo medu, podtrhne jejich výjimečnost, a to především zintenzivněním chuti sladkých sušených datlí.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články