Jak na kakaové, ořechovo-datlové kostky s tvarohovo-kokosovou nádivkou | recept bez lepku
Bez lepku, bez pečení, jen chvilka chlazení a po nakrájení výjimečné pochutnání. Tato šťavnatá, medem oslazená a barevně vyladěná jednohubková kostka je cukrovinkou, která oslní plnou, dokonale harmonickou chutí intenzivních ořechů, sladkých datlí a výrazného kokosu.
Co je potřeba
Uvedené množství surovin odpovídá plechu či formě o velikosti 20 x 30 cm
Na ořechovo-datlový základ:
- 200 g vlašských ořechů
- 200 g kešu ořechů
- 200 g sušených datlí bez pecky
- 2 lžíce tekutého medu
- 3–4 lžíce tmavého kakaa
Na tvarohovo-kokosovou nádivku:
- 1 tvaroh v alobalu
- 1 vanička plnotučného tvarohu (250 g)
- 4 lžíce tekutého medu
- 8 lžic strouhaného kokosu
+ strouhaný kokos na posypání
Krok 1
Oba druhy ořechů promíchejte v misce a přelijte vařící vodou tak, aby byly zcela ponořené. Takto nechejte alespoň 2 hodiny máčet. Ořechy tím krásně změknout a snáze se pak rozmixují v hladkou pastu.
Krok 2
Stejně tak namáčejte i na kousky nakrájené datle, ovšem v jejich případě je zalijte horkým černým čajem.
Krok 3
Poté vodu z ořechů i čaj z datlí slijte, avšak zbytečně neokapávejte. Tekutinu zbylou na dně misek můžete následně využít při mixování, pokud by hmota byla příliš tuhá.
Po částech pak spolu ořechy a datle rozmixujte do co nejhladší konzistence.
Krok 4
Do rozmixované ořechovo-datlové pasty přidejte kakao s medem. Je-li hmota v tuto chvíli výrazně tuhá a sušší, přidejte 1–2 lžíce vody nebo rumu.
Krok 5
Tmavé, poměrně lepkavé těsto poté urovnejte a dlaní upěchujte do formy vyložené pečicím papírem a odložte do lednice.
Krok 6
V misce dohladka vymíchejte oba tvarohy s medem.
Krok 7
Pak promíchejte s kokosem.
Krok 8
Takto připravenou nádivku v rovnoměrné vrstvě rozetřete na ořechovo-datlový základ ve formě a stěrkou uhlaďte.
Krok 9
Na úplný závěr povrch zasypte strouhaným kokosem, dlaní jej k tvarohové nádivce lehce přitiskněte a dejte do druhého dne chladit do lednice. Až teprve pak krájejte na drobné řezy velikosti sousta a vychutnejte si tuto luxusní cukrovinku bez lepku. Skladujte v lednici
Chutnou kombinací ořechů přidanou do základu těchto na kostky nakrájených bezlepkových řezů je spojení luxusních pekanů s mandlemi. Rovněž datlový sirup použitý místo medu, podtrhne jejich výjimečnost, a to především zintenzivněním chuti sladkých sušených datlí.