Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na brambory zapečené se salámem a křenovou smetanou | levný a chutný recept

Jak na brambory zapečené se salámem a křenovou smetanou | levný a chutný recept

Jak na brambory zapečené se salámem a křenovou smetanou | levný a chutný recept. Jednoduchý zapečený pokrm ze základních a veskrze nenáročných surovin, přesto však pokrm poctivý, sytý a v chuti výjimečný. A právě k takovému znamenitému obědu stačí pouze tenké plátky brambor proložit kolečky trvanlivého salámu, zasypat sýrem a zapéct s křenem ochucenou smetanou.

Co je potřeba

  • 6 větších brambor
  • 150 g plátků trvanlivého salámu
  • 100 g nastrouhaného uzeného sýru
  • sůl a pepř k ochucení
  • máslo na vymazání pekáčku

Do křenové smetany:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1–2 lžíce dijonské hořčice
  • 1–2 lžíce smetanového křenu (Krenexu)
  • 4 trojúhelníčky smetanového taveného sýru

 

1

Jak budete postupovat

Neoloupané brambory nejdříve 7–10 minut předvařte v osolené vodě. Zchladlé pak oloupejte a nakrájejte na slabší, asi tak ½ centimetrové plátky.

brambory připravené k zapékání
2

Plátky brambor pak vyskládejte do řádně vymazané zapékací mísy, přičemž je dle chuti osolte a opepřete.

plátky brambor v misce na zapékání
3

Mezi každý či každý druhý plátek vložte kolečko salámu. V případě většího kolečka jej přehněte, aby salám výrazně nevyčníval.

plátky brambor na zapékání s plátky salámu
4

Zasypte najemno nastrouhaným sýrem.

brambory se salámem a strouhaným sýrem k zapečení
5

V misce vidličkou rozmíchejte tavený sýr s hořčicí a smetanovým křenem.

Pro celkově říznější tón můžete do smetanové zálivky použít čerstvý, najemno nastrouhaný křen.

tavený sýr s křenem a hořčicí na zapékání brambor
6

Přilijte smetanu a metličkou vymíchejte.

zálivka z křenu a smetany na pečené brambory
7

Ochucenou smetanu pak rozlijte na směs v míse, přikryjte alobalem a vložte na 20–25 minut do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C). Poté alobal sejměte a dalších 20 minut dopékejte.

Horké brambory zapečené se salámem a křenovou smetanou podávejte ozdobené například sekanou jarní cibulkou.

dokončování zapečených brambor s křenovou smetanou

Tipy

  • Delikátnost tomuto pokrmu dodá zakomponovaná slanina, paprikáč nebo kolečka pikantní klobásy.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.