Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zapéct bramborovou kaši s hermelínem a slaninou | recept

Jak zapéct bramborovou kaši s hermelínem a slaninou | recept

Jak zapéct bramborovou kaši s hermelínem a slaninou | recept. Prostý, obyčejný, a přitom tak vynikající. Tedy jednoduchý pokrm, v němž je česnekem ochucená bramborová kaše ozvláštněna slaninou a následně v troubě zapečená s plísňovým smetanovým sýrem, který po patřičném rozpečení přemění obyčejné jídlo v labužnickou pochoutku.

Co je potřeba

  • ½ kg brambor (nejlépe varného typu C)
  • 100 ml smetany na vaření
  • 80–100 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 žloutek
  • 100 g slaniny
  • 1 stonek zelené cibulky
  • 1 hermelín
1

Oškrábané brambory nakrájejte na kostky a v osolené vodě je uvařte doměkka.

Jak zapéct bramborovou kaši s hermelínem a slaninou | recept
2

Do horkých brambor přidejte máslo, smetanu pokojové teploty či ještě lépe lehce ohřátou, a ochuťte prolisovanými stroužky česneku. Vše dohromady pak šťouchadlem na brambory zpracujte na jemnou kaši.

Jak zapéct bramborovou kaši s hermelínem a slaninou | recept
3

Přidejte rozmíchaný žloutek a promíchejte.

Jak zapéct bramborovou kaši s hermelínem a slaninou | recept
4

Kaši nakonec obohaťte nadrobno nakrájenou zelenou cibulkou a na kostičky nakrájenou slaninou. Použijte však jen 50 g slaniny a zbylou část odložte na závěrečné posypání.

Jak zapéct bramborovou kaši s hermelínem a slaninou | recept
5

Ochucenou kaši poté urovnejte do dobře vymaštěné zapékací formy a vtlačte do ní rozpůlený hermelín (řezem dolů).

Jak zapéct bramborovou kaši s hermelínem a slaninou | recept
6

Vše zasypte zbylou slaninou, vložte do předehřáté trouby na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) a pečte přibližně 20 minut, dokud se slanina lákavě neopeče.

Jak zapéct bramborovou kaši s hermelínem a slaninou | recept

Tipy

Impozantní chuť zapečené kaši přinese Camembert, který je o něco smetanovější a výraznější než klasický hermelín a pro opravdové gurmány doporučuji zakomponování nivy či samotné gorgonzoly nakrájené na plátky.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.