Jak zapéct bramborovou kaši s hermelínem a slaninou | recept
Jak zapéct bramborovou kaši s hermelínem a slaninou | recept. Prostý, obyčejný, a přitom tak vynikající. Tedy jednoduchý pokrm, v němž je česnekem ochucená bramborová kaše ozvláštněna slaninou a následně v troubě zapečená s plísňovým smetanovým sýrem, který po patřičném rozpečení přemění obyčejné jídlo v labužnickou pochoutku.
Co je potřeba
- ½ kg brambor (nejlépe varného typu C)
- 100 ml smetany na vaření
- 80–100 g másla
- 2 stroužky česneku
- 1 žloutek
- 100 g slaniny
- 1 stonek zelené cibulky
- 1 hermelín
Krok 1
Oškrábané brambory nakrájejte na kostky a v osolené vodě je uvařte doměkka.
Krok 2
Do horkých brambor přidejte máslo, smetanu pokojové teploty či ještě lépe lehce ohřátou, a ochuťte prolisovanými stroužky česneku. Vše dohromady pak šťouchadlem na brambory zpracujte na jemnou kaši.
Krok 3
Přidejte rozmíchaný žloutek a promíchejte.
Krok 4
Kaši nakonec obohaťte nadrobno nakrájenou zelenou cibulkou a na kostičky nakrájenou slaninou. Použijte však jen 50 g slaniny a zbylou část odložte na závěrečné posypání.
Krok 5
Ochucenou kaši poté urovnejte do dobře vymaštěné zapékací formy a vtlačte do ní rozpůlený hermelín (řezem dolů).
Krok 6
Vše zasypte zbylou slaninou, vložte do předehřáté trouby na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) a pečte přibližně 20 minut, dokud se slanina lákavě neopeče.
Impozantní chuť zapečené kaši přinese Camembert, který je o něco smetanovější a výraznější než klasický hermelín a pro opravdové gurmány doporučuji zakomponování nivy či samotné gorgonzoly nakrájené na plátky.