Jak na brambory zapečené se salámem a křenovou smetanou | levný a chutný recept
Jak na brambory zapečené se salámem a křenovou smetanou | levný a chutný recept. Jednoduchý zapečený pokrm ze základních a veskrze nenáročných surovin, přesto však pokrm poctivý, sytý a v chuti výjimečný. A právě k takovému znamenitému obědu stačí pouze tenké plátky brambor proložit kolečky trvanlivého salámu, zasypat sýrem a zapéct s křenem ochucenou smetanou.
Co je potřeba
- 6 větších brambor
- 150 g plátků trvanlivého salámu
- 100 g nastrouhaného uzeného sýru
- sůl a pepř k ochucení
- máslo na vymazání pekáčku
Do křenové smetany:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1–2 lžíce dijonské hořčice
- 1–2 lžíce smetanového křenu (Krenexu)
- 4 trojúhelníčky smetanového taveného sýru
Krok 1
Neoloupané brambory nejdříve 7–10 minut předvařte v osolené vodě. Zchladlé pak oloupejte a nakrájejte na slabší, asi tak ½ centimetrové plátky.
Krok 2
Plátky brambor pak vyskládejte do řádně vymazané zapékací mísy, přičemž je dle chuti osolte a opepřete.
Krok 3
Mezi každý či každý druhý plátek vložte kolečko salámu. V případě většího kolečka jej přehněte, aby salám výrazně nevyčníval.
Krok 4
Zasypte najemno nastrouhaným sýrem.
Krok 5
V misce vidličkou rozmíchejte tavený sýr s hořčicí a smetanovým křenem.
Pro celkově říznější tón můžete do smetanové zálivky použít čerstvý, najemno nastrouhaný křen.
Krok 6
Přilijte smetanu a metličkou vymíchejte.
Krok 7
Ochucenou smetanu pak rozlijte na směs v míse, přikryjte alobalem a vložte na 20–25 minut do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C). Poté alobal sejměte a dalších 20 minut dopékejte.
Horké brambory zapečené se salámem a křenovou smetanou podávejte ozdobené například sekanou jarní cibulkou.
- Delikátnost tomuto pokrmu dodá zakomponovaná slanina, paprikáč nebo kolečka pikantní klobásy.